Wist je dat er gemiddeld 30.000 katten per jaar in het asiel terecht komen? Zowel kittens als seniorkatten. In veel gevallen worden kittens eerder geadopteerd dan oudere katten, maar een senior geeft net zo veel liefde en plezier als een jonge kat. Ben jij opzoek naar een nieuw huisgenootje? Overweeg dan een senior! Ze zullen je eeuwig dankbaar zijn. Een seniorkat adopteren zal een spannend proces zijn, zowel voor jou als voor de kat. Met deze handige tips ben jij klaargestoomd voor je nieuwe huisgenootje.

Past een senior bij mij?

Het is verstandig om vooraf te overwegen of een seniorkat bij jou past. Houd er rekening mee dat een senior minder actief is en wat meer slaapt dan een kitten. Een kitten is erg speels en zoekt nog graag de grenzen op omdat ze in een opvoedproces zitten. Een voordeel van een seniorkat adopteren is dat ze al goed opgevoed zijn. Ze zullen dus niet zomaar in je gordijn klimmen of aan de bank krabben. Wanneer je een senior uit het asiel adopteert zijn ze al gechipt, gevaccineerd en gecastreerd of gesteriliseerd. Dit zal voor jou dus ook schelen qua kosten.

Voor de adoptie

Medisch checken

Zorg ervoor dat je alles te weten komt over het leven van de kat. In sommige gevallen is de geschiedenis van de kat niet bekend. Het is daarom belangrijk om de kat volledig medisch te laten checken. Je komt dan niet voor verassingen te staan en zo ben je op de hoogte van de behoeften en verzorging van je senior.

Leer elkaar beter kennen

Neem de tijd om de kat beter te leren kennen en er achter te komen of het klikt tussen jullie. Een kat adopteren is geen proces van een dag. Vraag bijvoorbeeld aan de verzorg(st)er of het mogelijk is om even wat langer in de ruimte te blijven met je potentiële toekomstige huisgenoot. Geef de kat ook de tijd en ruimte om je te leren kennen. Katten zijn in het begin vaak wat voorzichtiger en veranderingen kunnen stressvol zijn. Verwacht niet dat hij meteen naar je toe komt. Daarnaast is het ook verstandig om de asielmedewerker te vragen hoe de kat zich gedraagt. Zo leer jij de kat beter kennen.

Wees eerlijk

Als je een kat gaat adopteren krijg je vaak de vraag hoe je leeft en woont. Wees hier eerlijk over. Een seniorkat die gewend is om buiten te leven zal zich moeilijk aan kunnen passen aan het leven als een binnenkat. Heb je nog andere huisdieren? Vraag dan bij het asiel of jouw toekomstige huisgenoot met andere dieren kan samenleven. Het kan namelijk voorkomen dat je senior een slechte ervaring heeft gehad met andere dieren. Dit kan veel stress opleveren voor je kat.

Senior in huis

Tijd en ruimte

Een oudere kat heeft meer tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Hij is een vast patroon, leven en omgeving gewend. Het is daarom het meest effectief als je dit stapsgewijs doet. Hierdoor minimaliseer je de stress en voorkom je gedragsproblemen. Hierbij kan je het beste beginnen met de kamer waar ook de kattenbak, eet- en drinkbakje en zijn reismandje zijn. Zo kan je kat eerst wennen aan een rustige omgeving. Doordat je zijn reismandje laat staan heeft hij nog een bekende geur om zich heen en heeft hij direct ook een lekker verstopplekje. Sommige katten vinden een nieuwe omgeving erg spannend en zullen zich vaak verstoppen. Dat is niet erg. Geef hem de tijd en haal hem niet weg uit zijn comfortzone. Is hij eenmaal gewend? Voeg dan een nieuwe kamer toe.

Als je nog meer huisdieren hebt, kan je deze het beste geleidelijk voorstellen aan je nieuwe huisgenoot. Zo kan je bijvoorbeeld eerst speelgoed uitwisselen tussen de nieuwe en bestaande kat. Zo kunnen ze vast wennen aan elkaars geur. Zorg er wel voor dat je nieuwe kat minstens de eerste vier weken binnen is. Op deze manier verklein je de kans dat hij wegloopt.

Leefomgeving van de seniorkat

Het kan zijn dat de spieren en gewrichten van je oudere kat niet meer zo soepel zijn. Het is dus slim om de leefomgeving van je kat aan te passen voor een optimaal comfort. Zorg ervoor dat alle basisbronnen zoals eet- en drinkbakjes, kattenbak, krabpaal en zijn favoriete slaapplekje makkelijk bereikbaar en toegankelijk zijn. Wanneer het comfort voor je kat optimaal is, zal dit ook een positieve werking hebben op zijn fysieke en mentale gezondheid en gedrag.

Deze tips kun je toepassen om je senior te helpen:

  • Verhoog de eet- en drinkbakjes tot op borsthoogte. Zo hoeft je kat niet te bukken. Dit is prettiger voor een seniorkat die niet meer zo flexibel is.
  • Gebruik een opstapje. Als jouw senior gewrichtsproblemen heeft, is een opstapje ideaal voor een kat om alsnog bij zijn favoriete slaapplekje te komen.
  • Laat ’s nachts een klein lampje aan. Een seniorkat zal zijn basisbronnen dan makkelijker terug kunnen vinden.

Senior kat adopteren mandSenior kat adopteren bank

Beweging

Door met je kat te bewegen, houdt dat zijn spieren soepel. Je stimuleert hem ook meteen om meer te bewegen. Speel bijvoorbeeld met je kat of laat hem spelen met een zachte rubberen voerbal of voerpuzzel om zo ook meteen zijn verouderde hersenen te trainen.

Ben je benieuwd naar meer manieren om je senior fit te houden? Lees dan dit artikel.

Voeding

Oudere katten worden vaak slechte eters. Het kan helpen om ze een paar keer per dag een kleine maaltijd voor te zetten. Geef de maaltijd op kamertemperatuur of verwarm de voeding kort. Een kat eet namelijk op basis van temperatuur en geur. Het verwarmen van de voeding zorgt dat er meer geur vrijkomt. Ook kun je het voer weken in wat lauw water. Zo weet je dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt en is de voeding ook bij het gemis van enkele tanden of kiezen te eten. Oudere katten krijgen speciale behoeften qua voeding. Ons CareTeam helpt jou graag met het vinden van de juiste voeding voor jouw senior.

Lees dit artikel als je meer te weten wil komen over ons voedingsaanbod speciaal voor de seniorkat.

Ook interessant:

CareTeam van het

Ons adviesteam helpt je graag verder met een gratis advies op maat.