Als mensen besluiten een hond te adopteren, neigen ze vaker naar een puppy dan naar een volwassen dier of seniorhond. Veel seniorhonden wachten daarom lang op een nieuw baasje. Maar misschien past een wat oudere hond juist wel heel goed bij jou! Ga je een seniorhond adopteren? Met deze handige tips ben je volledig klaargestoomd voor zijn komst.

Past een seniorhond bij mij?

Ga voor jezelf na of een oudere hond in jouw levensstijl past. Oudere honden zijn nog best actief, maar hebben minder beweging nodig dan een jonge hond. Dat is ideaal als je zelf niet heel actief of misschien al wat ouder bent. Kies daarnaast voor een hond die past in jouw leefomgeving. Een hond die altijd gewend is geweest aan veel ruimte en vrijheid kan moeite hebben met een leven in een kleinere omgeving. Een voordeel van oudere honden is dat ze al zindelijk zijn en je ze niet meer op hoeft te voeden. Veel hebben ze al geleerd. Bij een puppy heb je echt tijd nodig om ze op te voeden. Houd er wel rekening mee dat sommige seniorhonden vanwege hun leeftijd extra zorg nodig hebben. Je moet mogelijk wat vaker met je hond naar de dierenarts voor een check-up.

Voor de adoptie

De geschiedenis van je hond

Voordat je een seniorhond adopteert, is het belangrijk te weten wat de geschiedenis van de hond is. Is het dier bijvoorbeeld andere huisdieren gewend, of komt hij uit een huis met kinderen? Vraag bij het asiel meer informatie over het verleden en het gedrag van de hond, zodat jij goed voorbereid bent als je hem adopteert.

Medische check

Voor zowel jou als je dierenarts is het fijn inzicht te krijgen in het medisch dossier van de hond. Zo weet je of je hond speciale aandacht nodig heeft en ben je op de hoogte van de aandachtspunten bij een check-up. Het is verstandig om een oudere hond regelmatig te laten checken bij de dierenarts. Zo kun je mogelijke problemen op tijd vinden en op de juiste manier behandelen.

Seniorhond BankSeniorhond mand

Senior in huis

Leer gemiste vaardigheden

Seniorhonden zijn vaak al getraind en opgevoed. Je kunt een basistraining volgen met je hond voor het aanleren van vaardigheden die hij mogelijk nog niet bezit. Zo’n basistraining kan je ook helpen jouw hond beter te leren kennen. Houd er wel rekening mee dat je hond tijd nodig heeft om te wennen aan het ritme en leven in jouw huis. Geef hem de gelegenheid in stapjes te acclimatiseren. Heb je bijvoorbeeld meerdere huisdieren? Geef je hond dan de tijd om ze één voor één te leren kennen.

Wees actief

Veel seniorhonden zijn nog verrassend actief. Hoewel ze minder actief kunnen zijn dan een jonge hond is het wel verstandig met ze in beweging te blijven. Zo houd je de spieren van je hond soepel. Het kan zijn dat de oudere hond wat last krijgt van zijn gewrichten. Als je het idee hebt dat de hond hier last van heeft, wandel dan liever meerdere keren per dag een kort stukje, in plaats van in één keer heel lang. Het belangrijk je hond mentaal uit te blijven dagen. Doe bijvoorbeeld een verstopspelletje of een hondenpuzzel. Dat draagt bij aan het behoud van een goede hersenfunctie. Ben je benieuwd naar meer tips om je senior fit te houden? Lees dan dit artikel.

De juiste voeding

Het is dan belangrijk dat een oudere hond een voeding krijgt die goed past bij zijn behoeftes. Het Prins CareTeam helpt je graag met het vinden van de juiste voeding voor jouw senior. Merk je dat je hond niet wil eten of moeite heeft met kauwen? Week brokjes dan in lauw water om ze zachter te maken en de geur ervan te versterken. Daardoor zijn de brokjes makkelijker te eten en ruiken ze extra lekker, waardoor de hond zijn eetlust terugkrijgt.

Ook interessant:

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!