De komende tijd staat Prins in het teken van het thema ‘Kind & dier’. Daarom: acht gouden tips voor ouders met kind en hond! Meer tips voor de omgang tussen kinderen en honden kun je vinden in ons boekje 'Vriendjes voor het leven'. Dit boekje is tijdelijk gratis verkrijgbaar bij aankoop van een Prins hondenvoeding. Hier vind je de deelnemende dierenspeciaalzaken.

Een aap knuffelt anders

Wij mensen zijn aapachtigen. We vinden het als ‘apen’ leuk om elkaar te knuffelen, onze armen om elkaar heen te slaan en elkaar recht aan te kijken. Honden niet! Omhels daarom geen honden, buig je gezicht niet naar ze toe en staar ze ook niet recht aan. Dat vinden honden namelijk bedreigend en onbeleefd. Ze maken liever veel subtieler contact, bijvoorbeeld door hun achterkant naar ons toe te draaien voor een kriebel. Ga je met je hond op de foto? Dan geldt hetzelfde: dus geen armen om hem heen slaan en niet met je hoofd bij zijn snuit komen. Handsfree poseren vinden honden het fijnst! Zo worden kind en hond een goede combinatie. 

Kind en hond: aaien? Drie keer vragen!

Wil je als kind een hond aaien? Vraag daarvoor dan drie keer toestemming:

  1. Vraag eerst aan je ouders of je de hond mag aaien.
  2. Vraag het dan aan de eigenaar van de hond.
  3. En, heel belangrijk, vraag het dan aan de hond zelf: maak heel even contact en stop dan, en kijk wat er vervolgens gebeurt. Loopt de hond weg of draait hij zijn hoofd of lijf af? Dat heeft hij er genoeg van. Blijft hij bij je, voor meer? Dan kun je verder gaan.

Word een lantaarnpaal

Vind je een hond een beetje eng, of is de hond erg druk en springerig? Ga dan niet gillen, met je armen zwaaien, afwerende gebaren maken of rennen, maar verander in een lantaarnpaal: blijf stokstijf staan, sla je armen over elkaar en kijk naar de lucht. Door niet te bewegen word je heel saai, daardoor zal de hond al snel zijn belangstelling voor je verliezen.

Iets lekkers geven

Om je vingers bij op te eten: soms doen honden dat bijna als ze iets heel lekkers krijgen! Vind je het eng of een beetje vies om een hond iets te geven, omdat je bang bent dat hij dan in je vingers bijt of je kwijl op je handen krijgt? Dan kun je gewoon een brokje voor hem op de grond laten vallen en er met je vinger naar wijzen. Dat snapt hij ook! Probeer hem verder niet te helpen, want als je bukt om het lekkers nog een keer aan te wijzen of weer op te rapen, kan hij denken dat je het weer van hem af wilt pakken. Zijn neus wijst hem uiteindelijk wel de weg!

Let op lichaamstaal

Kind en hond nooit samen alleen laten, is de gouden regel. Maar wist je dat veel bijtincidenten gebeuren in het bijzijn van de ouders? Vooral omdat de lichaamstaal waarmee de hond aangeeft dat hij iets echt niet fijn vindt niet wordt opgemerkt. Zijn blik afwenden (wegkijken), zijn tong snel een kort stukje uitsteken, met zijn tong over zijn bek likken, slikken of smakken, hijgen, een voorpoot iets van de grond tillen, weglopen uit een situatie: het zijn allemaal signalen dat een hond zich gestrest, bedreigd of niet prettig voelt.

Luister naar grommen!

Straf een hond niet voor grommen, maar luister naar wat hij je daarmee wil vertellen. Het is namelijk de meest duidelijke waarschuwing die hij geven kan: laat me met rust, ik heb ruimte nodig, anders ga ik bijten! Als je een hond het grommen verbiedt kan hij, ogenschijnlijk vanuit het niets, meteen overgaan tot zijn allerlaatste redmiddel: bijten. Een hond verbieden te grommen is een beetje vergelijkbaar met de batterijtjes uit een brandmelder halen! Wees dus blij met de waarschuwing en probeer er voor te zorgen dat je hond zich prettiger en veiliger gaat voelen, waardoor hij dit gedrag in de toekomst niet meer hoeft te vertonen.

Niet storen s.v.p.

Stel, er komt zomaar iemand bij je in bed liggen, of iemand prikt met een vork wat lekkers van je bord met eten. Dat wil je niet, en dat geldt ook voor je hond! Stoor honden daarom niet als ze slapen of rusten of lekker aan het eten of kluiven zijn. Kind en hond blijft op die manier een gouden combinatie.

Maak een spookje!

Samen met je hond leuke spelletjes doen? Maak daarvoor een spookje van fleecestof! Hier lees je hoe je dat spookje maakt. Tip: maak er ook eentje voor jezelf. Vergroot hiervoor de maat van de lap fleece in het bovengenoemde artikel van 30 x 30 centimeter naar 100 x 100 centimeter. Dan heb je voor jezelf een superleuk groot knuffelspook! Het is niet de bedoeling dat je hond het spookje kapotmaakt, speel altijd alleen als er een volwassene in de buurt is die jullie kan helpen en begeleiden. Komt er tijdens het spelen per ongeluk een gaatje in het spookje? Geen probleem, je maakt zo weer een nieuwe!  

Dit artikel is geschreven door Judith Lissenberg, die voor Prins regelmatig activiteiten voor kind en hond organiseert, zoals de Prins Kids Party en de Prins Kids Fandagen.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!