Gezinsuitbreiding? Wat leuk! Een blije gebeurtenis voor iedereen, echter kan het bij katten zorgen voor veel stress. Je kunt deze stress voorkomen door een aantal belangrijke maatregelen te neen voordat de baby er is.  Waar moet je op letten als je (straks) een baby krijgt én al katten in huis hebt? In dit blog bereiden we je optimaal voor!

Baby op komst! Tips voor een goede voorbereiding

1. Begin op tijd

Het kan helpen om je kat al vroeg in zijn leven beter om te laten gaan met veranderingen. Een kat communiceert door middel van geuren en houdt van een vaste routine in huis. Hoe beter jouw kat kan wennen aan nieuwe situaties, des te makkelijker dit gaat als er straks een baby in huis is! De komst van een baby in het gezin is zo ongeveer de grootste verandering die een kat kan meemaken, maar door de juiste voorbereiding went hij er sneller aan. 

2. Schuilplaatsen

Katten willen er graag bij zijn als hun eigenaar in de woonkamer is. Dit kan ervoor zorgen dat wanneer het er druk is je kat stress kan ervaren en hij later niet meer naar binnen durft. Voor zulke momenten is het dus fijn als je kat zich terug kan trekken op hoge plaatsen in de kamer. Zo is hij er toch bij, maar met voldoende afstand om zich veilig te voelen. Maak hiervoor bijvoorbeeld een bovenkant van een kast vrij. Zet er een fijn ligmandje op en een opstapje naast de kast en je hebt al een mooie, hoge plek voor je kat. Zorg ook voor een aantal lage schuilplaatsen in huis. Je kat wil zich graag kunnen verstoppen als iets eng is. Een dekentje onder het bed, een kastdeur op een kier, een lade half open: allemaal fijne schuilplaatsen voor je kat als hij bang is.

3. Nieuwe routine

Baby op komst! Als je nu al weet dat je na de bevalling dingen gaan veranderen in je dagelijkse routine met je kat, begin daar dan ruim voor de bevalling mee. Zo is je kat al gewend aan de nieuwe routine als de kleine er is. Daarnaast is het belangrijk om tijdens je zwangerschapsverlof niet ineens meer aandacht dan normaal aan je kat te geven. Die tijd heb je straks immers niet meer als je baby er is! 

4. De kinderkamer

Laat de kat regelmatig op de kinderkamer onder jouw begeleiding. Door kopjes te geven zal de kat zijn geur afzetten en deze kamer als gewoon gaan beschouwen. Het niet toelaten van een nieuwsgierige kat in de babykamer geeft juist problemen, zoals onzindelijkheid. In de babykamer zullen straks ook allemaal nieuwe spullen en geurtjes te vinden zijn. Laat je kat al ruim voor de bevalling met je meelopen in de babykamer om daar rond te snuffelen en kopjes te geven. Merk je dat je kat dit spannend vindt? Geef hem dan wat lekkers als jullie naar binnen lopen, of ga even met hem spelen in de babykamer.

5. Wennen aan babygeluiden

Laat je kat wennen aan het geluid van baby’s. Vooral die van huilende baby’s. Zorg dat je een opname met babygehuil hebt en laat deze regelmatig horen aan de kat, terwijl je hem wat lekkers geeft of met hem speelt. Zoek bijvoorbeeld op YouTube naar filmpjes met kindergeluiden. Begin met het volume laag en zet dit iedere trainingssessie wat hoger. 

6. Wennen aan babygeurtjes

Gebruik de crèmepjes en poeder die je straks voor de baby gaat gebruiken al regelmatig zelf voordat de baby er is, zodat de kat straks omringd is met vertrouwde geurtjes. Durft je kat niet aan de baby te snuffelen als deze er eenmaal is? Leg dan een door de baby gedragen rompertje op een plaats waar je kat regelmatig komt, zodat hij deze kan besnuffelen.

7. Staat de bevalling voor de deur?

Zorg dat je bij een thuisbevalling je kat in een andere ruimte houdt. Katten zijn gevoelig voor geluid en het is niet te voorspellen wat je kat zal doen bij afwijkende geluiden. Het kan echter veel stress geven als je kat graag bij jou is en weggehaald moet worden. Zorg er dus voor dat je alles goed met de vroedvrouw hebt doorgesproken, zodat er niet achter de kat aan gejaagd hoeft te worden!

8. Fijne associaties met de baby

Je kindje is geboren en je zit op jouw roze wolk! Ook dan is het belangrijk dat je je kat niet uit het oog verliest. Tijdens de kraamperiode is het altijd wat drukker in huis. Als het goed is heb je een kraamhulp die voor de dagelijkse dingen zorgt. Hierbij hoort niet het verschonen van de kattenbak, dus zorg dat iemand anders deze dagelijkse schoonmaakbeurt voor zijn/haar rekening neemt.

Geef je kat extra aandacht als je met de baby bezig bent. Probeer deze aandacht vooral te geven als je samen bent met de baby, en minder als de baby ligt te slapen. Hierdoor zal de kat het leuker gaan vinden als de baby erbij is! Praat tegen je kat en laat hem erbij komen en snuffelen aan de baby of er gewoon gezellig bij liggen. Zo leert je kat dat het leuk is als de baby wakker is en gaat hij zich prettig voelen in de nabijheid van de kleine.

9. Geef je kat de regie

Laat je kat tempo en afstand bepalen bij het wennen. Wil je kat het nieuwe, kleine gezinslid in eerste instantie alleen maar vanaf een afstandje in de gaten houden? Respecteer dat dan en geef je kat daar de ruimte voor.

Stress bij katten

Stress bij een kat kan veroorzaakt worden door bepaalde prikkels in de omgeving, zoals de verandering van een gezinssituatie. Hierdoor kan een kat onvoorspelbaar en/of oncontroleerbaar worden. De lichaamshouding van een kat kan al veel zeggen over hoe hij zich voelt. Wanneer een kat bijvoorbeeld stress ervaart, zal hij een hogere alertheid hebben, tegelijk met spierspanning en ademhaling. Het is daarom belangrijk dat jij je kat de tijd geeft om te wennen aan de nieuwe situatie.

Wij hebben een mooi artikel geschreven over stress bij katten en wat je daaraan kan doen. Hierin lees je onder andere wat stress bij katten inhoudt, wat jij als baasje hieraan kan doen en welke voeding kan helpen. Prins heeft namelijk een speciale voeding voor de gevoelige kat. De Prins VitalCare Resist Calm bevat natuurlijke kruiden, waaronder siberian ginseng. Door deze kruiden zal jouw kat zich minder gespannen voelen en wordt zijn weerstand extra ondersteunt.

Een steuntje in de rug

Heb je geen idee hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan en hoe je kunt opmerken waar je kat behoefte aan heeft? Neem dan gratis contact op met de experts van ons CareTeam. Ook kun je contact opnemen met een kattengedragstherapeut om de situatie thuis te laten analyseren. Als je dit al in een vroeg stadium laat doen, heb je de rest van de zwangerschap om samen met je kat te wennen aan de veranderingen die komen.

Dit artikel is geschreven door kattenexpert Sonja van Leeuwen van de Kattenacademie.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!