Heeft je hond zijn bak altijd zó leeg? Of wil je de maaltijd van je kat eens wat spannender maken? Met ballenbak- of pingpongballen maak je supersnel een ballenbrokkenbak voor je dier. Ballen klaar? Zoeken maar!

Deze superleuke zoekspellen kun je inzetten om je dier lekker en langer bezig te laten zijn met zijn brokkenmaaltijd. Let daarbij altijd goed op de veiligheid. Speel alleen onder toezicht, laat je dier nooit alleen met spellen en voorkom dat hij de gebruikte materialen kapot kan maken.

Ballenbak voor je hond

Lekker brokjes zoeken in de ballenbak: de meeste honden hebben dit spel meteen door. Gewoon je hoofd tussen de ballen steken en je neus achterna, op zoek naar het lekkers! Ze zullen snel door hebben dat hoe rustiger en geconcentreerder je zoekt, des te sneller je de tussen de ballen verstopte brokjes zult vinden.

Dit heb je nodig

Nodig voor een ballenbrokkenbak:

  • Een kunststof opbergbox, afgestemd op het formaat van je hond
  • Ballenbakballen, die je vindt bij sport-, spel- en speelgoedzaken
  • Een handje brokjes, of gewoon de hele brokkenmaaltijd van je hond

Zo werkt het

Simpeler kan het bijna niet: doe wat ballenbakballen in de opbergbox, strooi er een handje brokjes bij en klaar is je ballenbrokkenbak! Laat je hond toekijken terwijl je de brokjes in de ballenbak doet, zodat hij ze ziet ‘verdwijnen’ en weet waar hij moet zoeken. Hoe meer brokjes je gebruikt, des te sneller je hond resultaat zal hebben met zoeken. Met meer ballen, een grotere bak en/of minder brokjes maak je het zoekspel moeilijker.

Tip! Je kunt ook andere materialen bij of in plaats van de ballenbakballen gebruiken, zoals lege wc-rollen.

Zie voor inspiratie ook ons spel ‘Brokjesjacht’.

Ballenbang

In het filmpje zie je een hond lekker snuffelen en smikkelen. Maar het kan zijn dat jouw hond zo’n ballenbak als voerbak in eerste instantie maar vreemd vindt, en zijn hoofd niet tussen de ballen durft te steken. Leg dan eerst maar twee of drie ballen in de bak, zodat je hond de brokjes daar gewoon omheen kan eten. Als dat goed gaat kun je meer ballen toevoegen. Zorg dat je bak altijd zo groot (of juist klein) is dat de hond zijn hoofd gemakkelijk over de rand kan steken.

Bullebak

Sommige honden raken zo in de ban van het zoeken naar brokjes, dat ze veel te wild te werk gaan en de ballen kapotbijten. Dan is dit spel ongeschikt! Je kunt als alternatief dan beter een handvol brokjes om naar te zoeken op de grond strooien.

Pingpongspel voor je kat

Voor je kat kun je een pingpongspel maken, waarbij hij twee vaardigheden kan inzetten: brokjes zoeken en ballen meppen!

Dit heb je nodig

Nodig voor het kattenpingpongspel:

  • Een lage kunststof schaal, bijvoorbeeld een bloempotschotel
  • Pingpongballen, die je vindt bij sport-, spel- en speelgoedzaken
  • Wat brokjes, of gewoon de hele brokjesmaaltijd van je kat

Belangrijk

Katten zijn wat meer van het zicht dan van de snuffel. Gebruik in het begin desgewenst wat minder pingpongballen, zodat je dier er goed met zijn kopje tussen kan en zorg dat er altijd een paar brokjes goed zichtbaar zijn. Je kat kan de balletjes vervolgens wegmeppen om goed bij zijn ‘prooi’ te komen. Alle katten zijn anders. Vindt jouw kat dit spel wat eng of helemaal niet interessant? Geen probleem, dan bied je zijn maaltijd gewoon op een andere manier aan!

Doen!

Was de ballenbak/schaal en de ballen/balletjes na gebruik even met heet water en wat afwasmiddel. Dan is alles weer schoon en klaar voor een volgende spannende maaltijd!