Uit recent onderzoek van Prins blijkt dat eigenaren gezondheid het belangrijkste onderwerp vinden om meer over te weten. Heel belangrijk voor de gezondheid van je dier is het hart. Zorg daarom dat het goed blijft kloppen!

Het hart, de belangrijkste spier in het dierenlijf, pompt het bloed door het lichaam door afwisselend samen te trekken en te ontspannen.  Het hart ligt in de borstholte, voor het middenrif en ongeveer ter hoogte van de vijfde of zesde rib.  

Hier klopt het

Het hart staat bij huisdieren in direct contact met de borstwand. Wist je dat je het hart bij je hond of kat door de ligging ervan, iets meer naar links dan naar rechts, aan de linkerkant beter kunt voelen? Het hart van kleinere dieren, die een snellere stofwisseling hebben, moet sneller pompen. Het hart van een hond slaat 60-120 keer per minuut, het hart van een kat 120-180 keer.

Voel maar!

Het hart voelen kloppen? Leg je vlakke hand daarvoor achter de linker elleboog van je dier.

Boezems en kamers

Een zoogdierenhart bestaat uit twee naast elkaar gelegen helften, gescheiden door een tussenschot en omgeven door een hartzakje. Het hart heeft een linker en een rechter boezem en een linker en  een rechter kamer. De boezems dienen als bloedreservoir. Ze vullen de kamers, die de eigenlijke pompen vormen.

Bloedsomloop

Het hart werkt als een soort dubbele pomp. Zuurstofarm bloed uit het lichaam komt via aders in de rechter boezem en vervolgens in de rechter hartkamer terecht. De rechter hartkamer pompt het zuurstofarme bloed naar de longen, waar het bloed weer zuurstofrijk wordt. Dat zuurstofrijke bloed gaat weer terug naar het hart. Via de linker boezem gaat het zuurstofrijke bloed naar de linker hartkamer, die het via de aorta, de grote lichaamsslagader, naar alle weefsels pompt.

Ook een hart moet ‘eten’

Het rondpompen van het bloed door het lichaam is een erg arbeidsintensief proces. Daarom heeft het hart veel zuurstof nodig. De linker en de rechter kransslagader zorgen voor de aanvoer daarvan. Naast zuurstof heeft het hart voor zijn werk voedingsstoffen nodig. Het gebruikt voornamelijk vetzuren, maar ook  stoffen als glucose, pyruvaat,  ketonlichamen, aminozuren en melkzuur als energiebronnen.

Belangrijke ingrediënten

Enkele ingrediënten in honden- en kattenvoeding zijn extra belangrijk voor het goed functioneren van het hart:

  • Taurine is essentieel  voor het samentrekken van de hartspier en daarmee voor de pompfunctie van het hart. Katten kunnen dit aminozuur in tegenstelling tot honden niet zelf aanmaken, vandaar dat het belangrijk is dat het is toegevoegd aan hun voeding. In een voeding met dierlijke ingrediënten zit taurine. Daarnaast voegen wij aan al onze Prins kattenvoedingen extra taurine toe. Ook onze Prins ProCare Protection voedingen bevatten extra taurine: honden kunnen zelf taurine aanmaken, maar grotere honden lijken dat minder efficiënt te kunnen.
  • L-carnitine is een klein, in water oplosbaar molecuul dat essentieel is voor het verbranden van vetzuren in de hartcellen, waardoor die voldoende energie tot hun beschikking hebben. Dieren kunnen L-carnitine uit hun voeding halen of zelf in de lever produceren. Prins ProCare Protection en  Prins VitalCare Protection voedingen bevatten extra carnitine om het hart te ondersteunen.
  • Vitamine C en E zijn antioxidanten die het hart beschermen tegen schadelijke invloeden. Voor extra bescherming is zowel aan de Prins ProCare Protection als aan de Prins VitalCare Protection voedingen extra vitamine C en E toegevoegd.

Hoeveel hart?

Het gewicht van een hart kan per diersoort sterk verschillen. Bij honden en katten zorgt het hart voor ongeveer 0,75 tot 1,25 procent van het totale lichaamsgewicht.  Een hart van een hond van 25 kilo weegt 190 tot 300 gram. Activiteit en training kunnen van invloed zijn op de grootte van het hart. Atleten hebben vaak een vergroot hart, we spreken dan ook wel eens van een ‘sporthart’.

Wij hebben een groot hart!

Wij hebben een groot hart voor honden en katten! Wil je weten welke voeding het best bij de leeftijd en leefstijl van jouw hond of kat past, of meer weten over onze ProCare Protection en VitalCare Protection voedingen die het hart extra ondersteunen? We helpen je graag verder met een goed advies!

 

Charlotte van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!