Bij het zien van een puppy of een leuke hond smelten we. En ineens bedenk je je: ben ik klaar voor een hond? Een hond kopen kan heel veel aan je leven toevoegen, dat kan iedere eigenaar je vertellen. Maar voor je besluit raden wij je aan realistisch na te denken over de gevolgen. Helaas komen veel honden (terug) in het asiel, omdat gezinnen toch niet voorbereid zijn op wat er allemaal bij het hebben van een hond komt kijken. Het is daarom belangrijk daar eerst goed over na te denken, dus begin eens met het stellen van deze 5 vragen.

Ben ik klaar voor een hond?

1. Welke soort hond past het beste bij jou (en je gezin)?
Een belangrijke vraag om mee te beginnen, omdat het soort hond een groot verschil kan maken per gezin. Bedenk je: hoe ziet jouw eigen leefstijl eruit? Ben je actief of heb je liever een hond waar je mee kunt knuffelen op de bank? Hoe groot is je huis? En je tuin? Een asiel kan je bij het beantwoorden van deze vragen goed helpen en je kunt ze ook eerst eens opbellen.

2. Kun je het je permitteren om te zorgen voor een hond?
Bij een asiel kun je soms gratis een hond ophalen (mits je aan de voorwaarden voldoet), maar ga je naar een fokker: dan ben je veel geld kwijt. Het eerste jaar moet je ook rekening houden met de aanschaf van allerlei spullen, zoals speeltjes, vaccinaties, ontwormingen etc. In dit artikel vind je meer informatie over de benodigdheden voor een puppy. En denk ook aan de terugkerende (levenslange) kosten voor inentingen, voeding, trimsalon en meer. Houd je van reizen of uitstapjes? Dan kan het ook zijn dat je extra moet betalen om je hond mee te nemen, zoals in de trein, het vliegtuig of een pretpark.

3. Heb je tijd voor een hond?
Honden zijn sociale beesten en hebben aandacht en liefde nodig. Uiteraard moeten ze ook regelmatig bewegen en dat betekent in veel gevallen dat ze minimaal twee of drie keer per dag uitgelaten moeten worden. Afhankelijk van het hondenras kan het ook zijn dat je hond vaker of wat langer uitgelaten moet worden. Dus, kijk naar je eigen routine en (eventuele) werkschema of dat zou passen.

4. Hoe zal de hond binnen je familie passen?
Een hond kopen kan het heel gezellig maken, maar ze kunnen ook modder, haren en andere viezigheden meebrengen in huis. Soms zijn ook je schoenen of meubilair niet altijd veilig voor hun gekauw. Als iemand in huis hier niet tegen kan dan is het niet aan te raden een (asiel)hond te nemen. Ook is het belangrijk om te checken of niemand een allergie of last van astma heeft.

5. Klaar voor een langetermijnverplichting?
Het hangt natuurlijk af van welke leeftijd de hond heeft als je hem koopt, maar in de meeste gevallen moet je rekening houden met tien tot twaalf jaar zorgtijd. En onthoud ook dat honden na hun schattige puppytijd net zoveel aandacht en liefde nodig hebben. Mocht het zo zijn dat in de zorgtijd je kinderen eventueel het huis uit gaan, is het belangrijk jezelf af te vragen of je dan nog tijd hebt om voor de hond te zorgen.

Als je overweegt een hond te kopen, geef dan om te beginnen eerlijk antwoord op bovenstaande vragen. Dat geeft je antwoord op de vraag: ben ik klaar voor een hond? 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!