Tijdens de wintermaanden worden onze wegen regelmatig bedekt met strooizout. Misschien veiliger voor de rijdende auto’s, maar onze viervoeters worden er niet vrolijk van. Lees hier hoe je de voetzolen van je hond beschermt tegen strooizout en waarom dat nodig is.

In de winter worden onze wegen gemiddeld bedekt met miljoenen kilo’s strooizout. We voelen ons veiliger op de weg, maar onze viervoeters kunnen hier heel erg last van krijgen. Het pekel kan namelijk o.a. irritatie van de voetzooltjes veroorzaken en er kunnen zelfs pijnlijke wondjes ontstaan. Wat kun je doen om je hond tegen strooizout te beschermen?

Bescherming met speciale balsem

Je kunt dit bijvoorbeeld voorkomen door voor het naar buitengaan de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaseline* of een speciale balsem/spray (zoals de voetzolenspray van Beaphar). Dit beschermt de hondenpoten en zorgt voor het afstoten van vocht en zout.

Afspoelen na de wandeling

Bij thuiskomst van de wandeling moet je de voeten van je hond afspoelen met lauwwarm water en ze daarna goed afdrogen. Doe je dit niet, dan kan de hond zichzelf gaan schoonlikken en al dat strooizout binnenkrijgen, is ook niet goed. Er kunnen maagirritaties ontstaan en bij grote inname kunnen honden gaan braken of diarree krijgen. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar de symptomen kunnen tot 72 uur na het binnenkrijgen van het zout optreden. Er kunnen maagirritaties ontstaan en bij grote inname kunnen ze gaan braken of diarree krijgen. Dit hoeft niet direct te gebeuren, maar de symptomen kunnen tot 72 uur optreden. Kijk daarom ook uit dat je hond het zout niet van de straten likt.

thuisblijven met je hond of kat - hond uitlaten

Extra goed opletten bij kleine honden

Heb je een kleine hond? Let dan extra goed op langs gestrooide wegen! Kleine honden hebben kortere pootjes en zijn meer vatbaar voor opspattend zout of sneeuw. Dit kan in hun ogen terechtkomen en kan zorgen voor een flinke irritatie. Heeft jouw hond zout in zijn ogen gekregen? Spoel zijn ogen dan een kwartier onder een zachte waterstraal. In verhouding met grote honden, hebben kleine honden maar weinig strooizout nodig om hier last van te krijgen.

Denk ook aan de vacht

Bij honden met lange haren kunnen er sneeuwklompjes in de vacht blijven hangen. Het is aan te raden om overtollig haar weg te knippen, ook tussen de voetzooltjes. Maar let op dat je dit niet te kort doet. De hond mag het natuurlijk niet koud krijgen.

Schoenen tegen strooizout

Heeft jouw hond tijdens de koude winterdagen erg veel last van zijn pootjes? Dan kun je ook speciale hondenschoenen aanschaffen die bescherming bieden voor honden met gevoelige poten of gewonde poten.

Vertrouw je het niet helemaal? Raadpleeg dan altijd je dierenarts voor advies.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!