Het zonnetje schijnt en het waait zachtjes... dé perfecte condities voor de eerste verbrandingen in de zon! Net als bij mensen kan uv-straling ook bij honden en katten schade veroorzaken.

Vooral witte en lichtgekleurde dieren zijn gevoelig voor zonnebrand. We geven je graag tips hoe je zonnebrand kunt voorkomen.

In de natuur zijn dieren beter beschermd tegen uv-straling. Door kleine erfelijke veranderingen zijn huisdieren tegenwoordig gevoeliger voor de zon. Voornamelijk de minder behaarde delen van de huid zijn kwetsbaar, zoals de kop en dan met name de oorrandjes en het tere velletje op de neusrug, de buik en de liezen. Zonnebrand kan onder andere roodheid, ontstekingen of korstjes tot gevolg hebben. 

Vooral witte en lichtgekleurde dieren zijn gevoelig!

Zonnebrandcrème

Om zonnebrand te voorkomen kun je je huisdier insmeren met een sunblock. Het Prins CareTeam adviseert een zonnebrandcrème speciaal voor huisdieren te gebruiken.

Smeertips

  • Om te voorkomen dat een sunblock er meteen wordt afgelikt, kan het helpen het product aan te brengen voor je je dier eten geeft. Dit zorgt voor afleiding en een positieve associatie bij het dier.
  • Ook een dier dat is ingesmeerd kan geen hele middag zon aan. De periode in de zon zal dus van korte duur moeten zijn. Het advies is tussen twaalf en drie uur niet in de zon te komen omdat die dan het felst is.

Let op

Soms wordt geadviseerd een zonnebrandcrème voor kinderen te gebruiken. Aangezien wij niet op de hoogte zijn van de veiligheid van humane middelen voor dieren, adviseren wij dit niet zonder overleg met een dierenarts te doen. 

Mariska van het CareTeam

Je dier optimaal verzorgen? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!