Heb jij een blinde hond in huis? Een hond in huis nemen is soms al een hele verandering, maar wat als het een blinde hond is of hij wordt het onverhoopt? Wij geven je tips voor de omgang. En maak je geen zorgen! Ook al kan je hond niet (goed) zien, hij kan nog steeds een heel gelukkig leven leiden.  

Bied je blinde hond een veilige omgeving

Ook jouw blinde hond wil je een fijn thuis kunnen bieden. Begin daarom eerst met eventuele aanpassingen in je huis. Probeer om te beginnen meubelstukken niet meer te verplaatsen (inclusief de voer- en waterbak) en zorg dat de vloer vrij is van spullen. Zorg er ook voor dat er geen scherpe randjes te vinden zijn waar de hond zich aan kan bezeren. Dit geldt ook voor randen aan muren. Gebruik verder verschillende texturen (zoals kleden), zodat de hond weet waar hij zich in huis bevindt. Zet hiervoor eventueel ook geur in, bijvoorbeeld door alle veilige gebieden met dezelfde geuren te markeren en voor de onveilige gebieden een ander luchtje te gebruiken.

Leer mensen in je omgeving de hond voorzichtig te benaderen en niet van achteren of wanneer hij slaapt. Maak in de gevallen dat je hem benadert eerst een geluid om te laten weten dat je er bent. Heb je nog andere dieren thuis? Hang bijvoorbeeld bellen aan hun halsbandjes, zodat je hond weet dat ze er zijn en waar.

Eropuit met je blinde hond

Help eerst je hond alles in het huis te vinden, voordat je eropuit trekt. Als je je viervoeter uit gaat laten, komt hij ongetwijfeld andere honden tegen. Het socialiseren met andere honden moet je begeleiden, omdat jouw hond de lichaamstaal van andere honden niet meer kan lezen. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om een bandana te bevestigen aan het uitlaattuigje met de tekst: Ik ben blind. Loslopen kan een blinde hond eigenlijk niet meer goed. Wel kun je hem meer vrijheid geven met een flexlijn van tien meter.

Blinde hond? Denk ook aan de volgende punten:

  • Til hem niet te vaak op om hem ergens heen te brengen. Zonder zicht moet hij de weg (opnieuw) zelf leren vinden.
  • Praat vaak met en tegen hem voor positieve aanmoediging en gebruik continue dezelfde commando’s.
  • Een blinde hond kan zich terugtrekken. Zorg er met spelletjes en speeltjes voor dat hij actief blijft.
  • Leer je hond een commando aan om ergens op- en af te stappen, bijvoorbeeld ‘op’ en ‘af’ of ‘hoog’ en ‘laag’. Zorg ook dat er een commando is om hem te stoppen.
  • Gaat je blinde hond mee naar boven, zorg dan dat er een hekje bovenaan de trap staat, zodat hij er niet afvalt.
  • Chip je hond! Bevestig een naamplaatje met telefoonnummer aan de halsband, voor het geval je hem ooit een keer uit het oog verliest. In dit artikel lees je meer over het belang van chippen & registreren. 

Bekijk het leven vanaf zijn hoogte

Wil je je blinde hond nog beter begrijpen? Probeer dan eens alles vanaf zijn hoogte te bekijken. Loop op handen en knieën een rondje door het huis en kijk of hij zich nergens aan kan bezeren. Zorg voor een goede omheining van de tuin en zorg dat deze geen diepe kuilen kent. En het allerbelangrijkste? Geduld. Ook al is je hond blind (aan het worden), hij heeft nog meer dan genoeg zintuigen om een heerlijk leven te leiden! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!