Al jaren leven we met ze samen: katten. In onze cultuur brengt een zwarte kat ongeluk, maar zij kan ook geluk brengen. Hoe zit het nu echt? Overigens is een volledig zwarte kat zeldzaam. Want, vaak hebben ze een witte vlek op de borst of tussendoor witte haren. Er zijn ook zwarte katten met een witte ondervacht en zoals bij ons onze haren bleker worden in de zon, zo krijgt een zwarte kat vaak een roodbruine kleur van de zon.

De betekenis van katten over de hele wereld

In verschillende culturen hebben katten diverse betekenissen. Zo was er in Egypte de kattengodin Bastet. De Egyptische stad Bubastis is zelfs een kattenheiligdom waar ze deze godin vereerden. Katten hadden daar heel veel privileges. Maar er bestaan ook negatieve associaties met katten. Zo was er in Ierland een slanke zwarte orakelkat in een grot in Connacht te vinden. Men vreesde deze kat, die akelige antwoorden gaf op vragen die haar werden gesteld.

In de Middeleeuwen zagen mensen de kat als bondgenote van de heks. Een heks zou negen keer de gedaante van een kat kunnen aannemen en na die laatste keer zou de duivel haar halen. De katten werden net als ‘heksen’ mishandeld en levend verbrand. Terwijl in de oude heksencultuur de zwarte kat eigenlijk een geluksbrenger was. In Ieper (België) is er elke drie jaar de Kattenstoet. In 962 zouden voor de eerste keer katten uit de Hallentoren geworpen zijn. De kat was vrijwel altijd schuldig, al had ie een heks maar één keer gezien… Inmiddels worden er voor deze traditie geen katten meer gemarteld, maar gooien ze pluche dieren van de toren.

Zwarte kat: geluk of ongeluk?

Tegenwoordig is vooral de zwarte kat het toonbeeld van ongeluk, voornamelijk dankzij bovenstaande mythes. Als een zwarte kat je pad kruist en van je wegloopt, zal het ongeluk betekenen. Toch staat de zwarte kat in sommige culturen juist voor geluk, zoals in Engeland. Daar wordt de witte kat juist als ongeluksdier gezien. Sterker nog: in de Midlands in Engeland worden zwarte katten zelfs aan de bruid gegeven, wat betekent dat je haar een warm hart toedraagt. Ook in Ierland en Japan brengen zwarte katten geluk. 

Laat de zwarte kat niet links liggen

Ondanks het feit dat zwarte katten dus niet altijd geluk brengen volgens de geschiedenis, hebben we die associatie met deze dieren vaak nog wel. Om die reden blijven zwarte katten vaak achter in asiels. Tegenwoordig overigens ook omdat ze niet goed zouden staan op selfies. Ben je op zoek naar een kat en was je niet van plan direct voor een zwarte te gaan? Houd dan in je achterhoofd dat ook deze dieren veel liefde nodig hebben en daarbij heel veel geluk kunnen brengen. Win win.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!