Het Prins CareTeam krijgt vaak de vraag of je bijvoorbeeld brokken en vlees kunt combineren. Wij adviseren dat niet te doen.

Enerzijds doen we dat omdat met een gecombineerde voeding niet altijd goed duidelijk is wat een hond precies binnenkrijgt. Anderzijds omdat we de ervaring hebben dat niet alle honden met twee soorten voeding op een één dag goed overweg kunnen. We geven je hierover graag meer uitleg.

Andere dagportie

Een hond heeft van iedere soort voeding een andere dagportie nodig. Neem bijvoorbeeld een actieve hond van 25 kilo. Stel dat deze Prins ProCare Super Active geperste brokken eet, dan heeft hij daar, afhankelijk van hoe actief hij is, ongeveer 275 tot 385 gram per dag van nodig. Van Prins TotalCare Super Active Complete diepvries vers vlees zou deze hond 500 gram per dag moeten eten. De brokken hebben namelijk een heel andere voedingswaarde per kilo dan het vers vlees.

Te weinig, of juist te veel

Als je een gedeelte van de brokvoeding zou vervangen door een gelijke portie vers vlees, klopt de geadviseerde dagportie niet meer. Daardoor kan de hond te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Als je, omgekeerd, een deel van de dagelijkse portie vers vlees vervangt voor dezelfde hoeveelheid brokvoeding, kan een hond juist weer te veel calorieën binnenkrijgen, wat kan leiden tot overgewicht. Dat is de ene kant van ons advies om geen verschillende typen voeding op een dag te geven.

Brokken hebben een andere voedingswaarde per kilo dan vers vlees.

Andere vertering

Aan de andere kant is een brokvoeding anders opgebouwd dan een voeding met een hoger vochtgehalte, zoals diepvries vers vlees. Een diepvries vers vleesvoeding bevat een hoog vochtgehalte van 60 tot 80 procent, een brokvoeding daarentegen een laag vochtgehalte van 8 tot 10 procent. Om een juiste balans in de voedingstoffen te krijgen, heeft een droogvoeding een hoger koolhydratengehalte dan een diepvries vers vleesvoeding. Een droogvoeding bevat vooral eiwit, vet en koolhydraten, terwijl een diepvries vers vleesvoeding vooral vocht, eiwit en vet bevat. Door deze verschillen verloopt de vertering van beide voedingen anders.

Onbalans

De verschillen tussen beide soorten voedingen kunnen, als ze tegelijk worden gegeven, invloed hebben op de zuurgraad in de maag, de eiwitvertering en de maaglediging, en zo zorgen voor een onbalans in het spijsverteringsstelsel. Honden beschikken over een groot aanpassingsvermogen en beide typen voeding kunnen heel goed verteerbaar zijn. Het geven van twee verschillende voedingen tegelijk hoeft daarom niet tot echte problemen te leiden, maar kan de opname van voeding toch negatief beïnvloeden.

Wat je wel kunt doen

Als je zowel vers vlees als brokken aan je hond wilt geven, kunt je er bijvoorbeeld voor kiezen om een periode van brokvoeding af te wisselen met een week vers vlees. Ook kun je vijf dagen brokvoeding geven en twee dagen vers vlees. Uiteindelijk zal je hond je laten zien welke voedingsmethode het best bij hem past!

Best ingewikkeld!

Je hond goed en verantwoord voeren kan best ingewikkeld zijn! We kunnen ons voorstellen dat je misschien nog meer of andere vragen over voeding hebt. Ons Prins CareTeam staat voor iedereen klaar met gratis advies op maat.

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!