Een kat kan en mag niet vasten, dat kan namelijk levensgevaarlijk zijn! Maar wat kun je dan doen als je buitenkat niet thuis eet? Hoe hou jij het eetgedrag dan in de gaten? Kun je ervoor zorgen dat je kat wel thuis eet?

Waarom is het gevaarlijk?

Het is belangrijk om goed bij te houden of je buitenkat wel genoeg eet. Niet of te weinig eten kan voor een kat levensbedreigend zijn. Helaas is het lastig om te contoleren of je buitenkat wel genoeg eet als ze niet vaak thuis eten. Bijvoorbeeld als ze wat lekkers krijgen bij de buren eten of een prooidiertje vangen. Maak het daarom leuker en makkelijker voor je buitenkat om thuis te komen eten!

Tips om thuis eten te stimuleren

  1. Laat de buren weten dat je een buitenkat hebt zodat ze hier rekening mee kunnen houden en kunnen aangeven wanneer ze je kat hebben gezien
  2. Vraag je buren om je kat niet te voeren, hierdoor is de kans groter dat je kat alleen thuis eten komt halen. Dan kun je het eetpatroon van je kat makkelijker in de gaten houden.
  3. Zet een voer- en waterbakje onder een afdakje in de tuin als je kat niet vaak binnen komt. Zorg wel dat je de voeding en het water dagelijks ververst, zodat het niet bederft en onaantrekkelijk wordt!
  4. Moedig je kat aan om naar huis te komen! Beloon je kat met de Prins Play & Care beloningscrème wanneer hij thuiskomt, dit maakt het natuurlijk veel leuker om thuis te komen.
  5. Geef je kat zoveel mogelijk om dezelfde tijden te eten, hierdoor weten ze wanneer ze thuis eten kunnen halen en bouw je routine op.
  6. Twijfel je echt of je kat wel genoeg eet? Hou hem dan tijdelijk binnen om het te contoleren.

Let op! Heb je het gevoel dat je kat niet eet? En helpt het niet om hem binnen te houden? Ga dan naar je dierenarts. Er kan sprake zijn van een medisch probleem. Lees meer over hoelang een kat zonder eten kan.

Maak eten leuker!

Katten zijn erg kieskeurig wat voeding betreft. Zorg daarom allereerst voor een smakelijke uitgebalanceerde voeding. Natvoeding is een goed alternatief om het de voeding interessanter te maken. Lees hier over anorexia bij katten en tips voor een smakelijke maaltijd.  

 

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!