Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een hondensport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Peter van der Weijden vertellen we je alles over canicross.

Peter van der Weijden is voorzitter van Canicross Nederland. De samenwerking tussen mens en dier, dat is volgens hem het mooist aan de hondensport.

Wat is canicross?

Canicross is hardlopen in de natuur met een hond, die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De hond zit met een speciaal tuig en een flexlijn van twee meter vast aan een heupgordel die om het middel van de eigenaar gaat. De hond trekt met deze lijn het baasje vooruit, door deze samenwerking kun je veel sneller hardlopen dan zonder hond. Soms lijkt het wel of je vliegt. Andere vormen van deze hondensport zijn bikejöring en steppen, waarbij de lijn van de hond vastzit aan een speciaal frame van een fiets of step.

Hoe ben je met deze sport begonnen?

Hardlopen heb ik eigenlijk altijd al gedaan, soms ook met mijn hond. Ongeveer zeven jaar geleden kwam ik de hondensport tegen via Google en ben ik begonnen met canicross. Momenteel kan ik niet meer hardlopen door een blessure en beoefen ik bikejöring met mijn hond.

Hoe vaak per week sport je met je hond?

Momenteel maar één keer per week. Dan leg ik op de fiets, samen met mijn hond een afstand af van ongeveer twintig kilometer.

Uit welk land komt canicross eigenlijk?

Daar zijn verschillende verhalen over, maar het meest geloofwaardige verhaal vind ik dat de hondensport uit Canada komt. Daar is de sport ontstaan doordat sledehonden ook in de zomer in conditie moesten blijven. De mushers (sledenhondenmenners) gingen daarom rennen met hun honden. Inmiddels worden de honden in de zomer meestal getraind met buggy’s.

Je combineert eigenlijk twee leuke dingen: je beoefent een sport die je leuk vindt, hardlopen, fietsen of steppen, én je bent samen met je hond bezig.

Wat doet Canicross Nederland?

De focus ligt momenteel op drie zaken: wedstrijden organiseren, sporters uitvaardigen naar internationale wedstrijden en de hondensport promoten.

Kan iedere hond canicrossen?

Ja, op recreatief niveau kan dat. Onder de fanatiekere sporters zijn er bepaalde rassen, zoals grotere jachthonden, geliefd. Maar iedere hond kan de hondensport beoefenen. Ik heb zelf een Groenendaeler die ik gebruik voor bikejöring op recreatief niveau. Bij wedstrijden zie je een grote verscheidenheid aan hondenrassen.

Wat is het mooist aan deze hondensport?

Je combineert eigenlijk twee leuke dingen: je beoefent een sport die je leuk vindt, hardlopen, fietsen of steppen, én je bent samen met je hond bezig. Naar een wedstrijd gaan voelt echt als een dagje uit. Mensen hebben dezelfde passie, waardoor snel een klik ontstaat.

Foto: Renata Remijnse

Bekijk hier meer interviews

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!