Vraag jij je ook af of jouw kat of hond last kan hebben van het coronavirus uit China? Wij hebben de meestgestelde vragen over het coronavirus bij kat en hond voorgelegd aan dierenarts Atjo Westerhuis van EduVet veterinair trainingscentrum

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus komt al langere tijd wereldwijd voor. In de natuur bestaat een grote variatie aan coronavirussen, die in veel diersoorten ziektes kunnen veroorzaken. Het coronavirus is een verzamelnaam voor een hele groep virussen. Bij mensen veroorzaken de meeste coronavirussen alleen verkoudheid. Coronavirussen die van dieren naar mensen overgaan (wat een zoönose wordt genoemd), kunnen wél ernstige ziektes veroorzaken, zoals bij het nieuwe coronavirus.

Het nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus, nCoV2019, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan op een markt met levende dieren in Wuhan (China). Het verspreidt zich van mens op mens, via de lucht en via contact met besmette oppervlakken. Het virus kan ernstige klachten geven, zoals koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid, meldt het RIVM

Coronavirus bij kat en hond

''Huisdieren kunnen besmet raken met het nieuwe coronavirus"

Update 01-05-2020: Huisdieren blijken uit onderzoek gevoelig voor het coronavirus

Op het moment zijn er wereldwijd enkele gevallen bekend van katten en honden die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De katten werden ziek, maar de honden niet. In de meeste gevallen waren de eigenaren van het dier positief getest met het coronavirus. Uit onderzoek blijkt dat katten, en met name jonge katten, ziek kunnen worden van het virus.

Het virus veroorzaakt bij katten luchtwegklachten, maag- en darmproblemen. Als katten ziek worden, kan het virus via de keel/bek en via de ontlasting uitgescheiden worden. Het is nog niet duidelijk bewezen of katten elkaar kunnen besmetten: in onderzoek is dat wel aangetoond, maar of dit onder normale omstandigheden ook kan, vereist meer onderzoek, meldt het RIVM.

Honden blijken ook besmet te kunnen raken met het nieuwe coronavirus, maar lijken hier niet ziek van te worden. Het is onwaarschijnlijk dat honden het virus aan elkaar kunnen overdragen. Naast honden en katten, is er bekend dat hamsters en fretten ook besmet kunnen raken. Of dit ook geldt voor andere diersoorten, wordt nog onderzocht.

Toch is er geen reden voor paniek. Het RIVM noemt de kans dat een huisdier besmet raakt en daarna een ander dier of mens besmet, relatief klein. Op het moment zijn er ook nog geen gevallen bekend dat huisdieren hun eigenaren hebben besmet.

Mag ik nog omgaan met mijn huisdier als ik het coronavirus heb?

Zit je in thuisisolatie, omdat je het coronavirus hebt? Het RIVM raadt aan om dan direct contact met huisdieren te vermijden. Je kunt je hond of kat dan dus niet aaien of knuffelen. Het beste kun je iemand anders gedurende de thuisisolatie voor je huisdier laten zorgen.

Als je huisdier ook klachten vertoont die passen bij het virus, is het advies om je huisdier zoveel mogelijk binnen te houden en contact op te nemen met je dierenarts. Daarnaast is het verstandig om je hond of kat niet vrij buiten rond te laten lopen en niet naar een locatie te brengen waar veel andere dieren komen (opvang, pensions, asiel). Vertoont je hond of kat geen verschijnselen? Dan mogen ze gerust naar buiten.  

Coronavirus bij kat en hond

Honden en katten kunnen wel ziek worden van hun eigen coronavirussen!

Coronavirus hond

Honden en katten kennen wel eigen coronavirussen waar ze ziek van kunnen worden. De hond kan besmet worden met het Canine Coronavirus en een minderheid met het Canine Respiratory Coronavirus (CRCoV). Het Canine Coronavirus kan darmproblemen geven. Het Canine Respiratory Coronavirus is vaak een milde ziekte, maar kan in ernstige gevallen overslaan tot een longontsteking. Hoe kun jij het coronavirus bij jouw hond herkennen?

  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust
  • Hoesten
  • Niezen
  • Neusafscheiding (snotterige neus)

Het is mogelijk om je hond te enten tegen het Canine Coronavirus, maar niet tegen het Canine Respiratory Coronavirus.

Coronavirus kat

De kat kan besmet worden met het Feline Coronavirus (FCoV). In het algemeen veroorzaakt dit virus milde symptomen, maar als de infectie aanhoudt, kan het virus transformeren in een ernstig virus. In ernstige gevallen kan FIP, Feline Infectieuze Peritonitis Virus, optreden. Hoe kun jij FIP bij jouw kat herkennen?

  • Evenwicht problemen
  • Koorts
  • Een bolle buik

Het is mogelijk om je kat te enten tegen FIP, helaas is de werking van dit vaccin niet bewezen.

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!