Vraag jij je ook af of jouw kat of hond last kan hebben van het coronavirus uit China? Wij hebben de meestgestelde vragen over het coronavirus bij kat en hond voorgelegd aan dierenarts Atjo Westerhuis van EduVet veterinair trainingscentrum

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus komt al langere tijd wereldwijd voor. In de natuur bestaat een grote variatie aan coronavirussen, die in veel diersoorten ziektes kunnen veroorzaken. Het coronavirus is een verzamelnaam voor een hele groep virussen. Bij mensen veroorzaken de meeste coronavirussen alleen verkoudheid. Coronavirussen die van dieren naar mensen overgaan (wat een zoönose wordt genoemd), kunnen wél ernstige ziektes veroorzaken, zoals bij het nieuwe coronavirus.

Het nieuwe coronavirus

Het nieuwe coronavirus, nCoV2019, is hoogstwaarschijnlijk ontstaan op een markt met levende dieren in Wuhan (China). Het verspreidt zich van mens op mens, via de lucht en via contact met besmette oppervlakken. Het virus kan ernstige klachten geven, zoals koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid, meldt het RIVM

Coronavirus bij kat en hond

Update 19-03-2020: hond uit Hong Kong heeft niet het nieuwe coronavirus

In Hong Kong hebben autoriteiten eind februari een hond in quarantaine geplaatst, nadat deze ‘zwak positief’ testte voor het virus. De hond vertoonde verder geen symptomen van het nieuwe coronavirus. Op het moment van schrijven heeft de AFCD, het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbehoud in Hong Kong geen bewijs dat huisdieren geïnfecteerd kunnen raken met het NCOVID-19 virus. Tijdens zijn quarantaine is de hond meerdere malen ‘zwak positief’ getest. De laatste tests toonde echter aan dat de hond niet geïnfecteerd was en de hond mocht terugkeren naar zijn baasje. Ook zijn er geen aanwijzingen dat honden en katten mensen kunnen besmetten met het nieuwe coronavirus. 

‘’De autoriteiten hebben geconcludeerd dat het coronavirus niet besmettelijk is voor honden en katten.’’

Mag ik nog omgaan met mijn huisdier als ik het coronavirus heb?

Zit je in thuisisolatie, omdat je het coronavirus hebt? Het RIVM raadt aan om dan direct contact met huisdieren te vermijden. Je kunt je hond of kat dan dus niet aaien of knuffelen. Het beste kun je iemand anders gedurende de thuisisolatie voor je huisdier laten zorgen.

Coronavirus bij kat en hond

Honden en katten kunnen wel ziek worden van hun eigen coronavirussen!

Coronavirus hond

Honden en katten kennen wel eigen coronavirussen waar ze ziek van kunnen worden. De hond kan besmet worden met het Canine Coronavirus en een minderheid met het Canine Respiratory Coronavirus (CRCoV). Het Canine Coronavirus kan darmproblemen geven. Het Canine Respiratory Coronavirus is vaak een milde ziekte, maar kan in ernstige gevallen overslaan tot een longontsteking. Hoe kun jij het coronavirus bij jouw hond herkennen?

  • Braken
  • Diarree
  • Verminderde eetlust
  • Hoesten
  • Niezen
  • Neusafscheiding (snotterige neus)

Het is mogelijk om je hond te enten tegen het Canine Coronavirus, maar niet tegen het Canine Respiratory Coronavirus.

Coronavirus kat

De kat kan besmet worden met het Feline Coronavirus (FCoV). In het algemeen veroorzaakt dit virus milde symptomen, maar als de infectie aanhoudt, kan het virus transformeren in een ernstig virus. In ernstige gevallen kan FIP, Feline Infectieuze Peritonitis Virus, optreden. Hoe kun jij FIP bij jouw kat herkennen?

  • Evenwicht problemen
  • Koorts
  • Een bolle buik

Het is mogelijk om je kat te enten tegen FIP, helaas is de werking van dit vaccin niet bewezen.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!