Vanuit Amerika is een nieuwe trend naar Europa gekomen: hondenvoedingen met een hoog vlees- en eiwitgehalte. Is dat de beste hondenvoeding? Is dat noodzakelijk?

Veel hondeneigenaren vinden de gezondheid van hun viervoeter steeds belangrijker, waardoor de vraag naar een gezonde voeding toeneemt. Bij zowel mens als dier zien we een groeiende belangstelling voor hoog eiwitdiëten. Dit vanuit de gedachte dat jagers-verzamelaars in de steentijd veel eiwitten aten, en de mens sindsdien genetisch gezien niet veel is veranderd. Daarom wordt bij deze trend vaak verwezen naar het ‘paleodieet’ of het ‘oerdieet’.

De beste hondenvoeding: Terug naar de wolf?

Deze trend zien we ook in hondenvoeding, waarbij wordt teruggegrepen op de voeding van de voorouder van de hond: de wolf. Het natuurlijke dieet van de wolf heeft een hoog eiwitpercentage van 52 procent. Daardoor wordt gedacht dat een hoog eiwitdieet ook goed is voor de hedendaagse hond. Toen de mens nederzettingen ging bouwen en begon met landbouw, ontstond er echter een nieuwe voedingsbron voor de wolf. Opportunistische wolven konden door het afval scharrelen dat uit zowel dierlijk als plantaardig materiaal bestond. Ze pasten hun dieet aan. De huidige honden zijn door domesticatie veranderd ten opzichte van de wolf. Ze kunnen beter zetmeel verteren en glucose opnemen. 

Eiwitbehoefte

Onze huishond is nog steeds een carnivoor die behoefte heeft aan bepaalde essentiële voedingstoffen zoals eiwitten, die belangrijke bouwstoffen voor het lichaam leveren. Dit betekent echter niet dat onze honden heel hoge eiwitgehaltes nodig hebben. Een volwassen hond heeft volgens de Nutrient Requirements of Dogs and Cats een minimum eiwitbehoefte van ongeveer 10 procent op basis van droge stof. The European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) geeft als richtlijn een eiwitgehalte tussen de 18 en 21 procent voor een volwassen hond. Zogeheten hoog eiwitdiëten komen met een eiwitgehalte van 30 procent of meer boven deze richtlijn uit.

Er is tot op heden nog geen optimaal eiwitgehalte voor de hond vastgesteld.

Wat is nu de beste hondenvoeding voor mijn hond?

Een ‘wolvenpercentage’ van 52 procent eiwit, minimaal 10 procent eiwit, een richtlijn tussen de 18 en 21 procent eiwit, minimaal 30 procent als hoog eiwit… wat is nu goed voor mijn hond? Er is tot op heden nog geen optimaal eiwitgehalte voor de hond vastgesteld. Ook is niet vastgesteld dat een hoog eiwitdieet betere gezondheidsresultaten geeft.

En voor het milieu?

De wereldbevolking groeit. Om iedereen te voeden zijn grondstoffen nodig voor de productie van voedsel, zoals granen en vee. Vooral de productie van dierlijke eiwitten heeft impact op het milieu. Er is veel energie, voeding, ruimte en water voor nodig. Er is gemiddeld 5 tot 6 kilo plantaardig eiwit nodig om 1 kilo vleeseiwit te kunnen produceren. 

Meer feiten

  • Voor de productie van 1 kilo plantaardige eiwitten uit graan is 20 vierkante meter grond nodig, voor 1 kilo dierlijke eiwitten van bijvoorbeeld kippenvlees 35 vierkante meter grond. Varkensvlees en rundvlees nemen nog meer ruimte in, respectievelijk 60 en 100 vierkante meter grond. Dit heeft een negatief effect op de biodiversiteit, de verscheidenheid van het leven op aarde, en gaat ten koste van bijvoorbeeld bossen.
  • Voor de productie van dierlijke eiwitten is veel water nodig: 20 ton water per kilo vlees. Gemiddeld is er ongeveer honderd keer meer water nodig voor de productie van 1 kilo dierlijk eiwit dan voor 1 kilogram eiwitten uit graan.
  • Bemesting met stikstof is noodzakelijk om voldoende voedsel te kunnen produceren. Hoge hoeveelheden stikstof hebben echter consequenties voor het milieu met klimaatverandering als gevolg. Stikstofvervuiling behoort tot de top drie van bedreigingen voor de wereldwijde biodiversiteit.
  • Als de vraag van een hoog eiwitdieet voor honden en daarmee de vraag naar dierlijke ingrediënten stijgt, zet dat de beschikbaarheid van dierlijke eiwitten voor mensen onder druk. 

Zo werkt Prins

Onze hond heeft dierlijke eiwitten nodig, dat is een feit. De voedingen van Prins zijn zo samengesteld dat een hond alle voor hem belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Wij werken niet met hoog eiwitdiëten, maar kijken naar de huidige behoeftes van onze huisdieren. We gebruiken uitsluitend hoogwaardige dierlijke en plantaardige ingrediënten, afkomstig van gecertificeerde leveranciers. Zo kunnen we een uitstekende kwaliteit en voedingswaarde van onze voedingen waarborgen. In het belang van het welzijn van onze huisdieren, én het milieu. De beste hondenvoeding voor jouw huisdier.

Meer weten?

Meer weten over waarom er wat in hondenvoeding zit? Wij geven je graag tekst en uitleg! Of het nu gaat om of een eenvoudig voedingsadvies of een diepgaande wetenschappelijke onderbouwing van onze producten: aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!