De processierups is veel in het nieuws. Door het warme weer kruipen ze massaal vanaf de boomtakken naar beneden om verkoeling te zoeken. De rups maakt vooral in de eikenboom haar nesten, welke vaak langs lanen en parken staan. De rups is actief in de periode van mei t/m augustus. De brandharen van de rups kunnen voor mens en dier, waaronder katten, voor problemen zorgen.

Let op: ook na augustus is het belangrijk om goed op te letten. De nesten vallen dan op de grond maar kunnen nog vol met haren zitten!

De gevaren van een processierups

De brandharen van een processierups vormen een gevaar. Brandhaartjes zijn hele kleine haartjes van 0,2-0,3 mm lang.

Wist je dat een rups wel tot een miljoen brandhaartjes heeft?

De pijlvormige haartjes worden bij een bedreiging afgeworpen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen vervolgens terecht komen in ogen, luchtwegen of op de huid.

Waar kan je kat last van krijgen?

Niet elke kat is even gevoelig voor de brandhaartjes van de processierups. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken klachten die op een allergie lijken: rode ogen of plekken, jeuk, huiduitslag en zwellingen. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten vanzelf. Maar ook klachten aan de ogen, tong, braken of zwellingen van slijmvlies en tong kunnen voorkomen.

Voorkom problemen!

Heb je het vermoeden dat je kat in aanraking is geweest met (de haren van) een processierups? De eeeste stap is het uitwassen en spoelen van de brandhaartjes. Spoel met lauwwarm water de ogen en bek van je kat goed uit. Spoel ook goed de vacht. Neem daarnaast contact op met je dierenarts. Is jouw kat bang voor de dierenarts? Lees hier onze tips voor een ontspannen bezoek aan de dierenarts!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!