Zin in sneeuw? Doe eens gek! Winter of niet, met behulp van een paar stroken witte fleecestof kun je altijd sneeuwballen gooien met je hond.

Sneeuwbal maken

Voor het maken van een ‘sneeuwbal’ zijn drie stroken fleece nodig van pakweg 100 cm lang en 6 cm breed. Leg de drie stroken op elkaar, bind ze bovenaan aan elkaar vast met een knoop, maak er door de stroken om en om over elkaar heen te leggen een lange, stevige vlecht van en sluit weer af met een knoop. Speel een paar trekspelletjes met de fleecevlecht om de interesse van de hond voor het nieuwe speeltje te wekken.

Gooien en vangen

Leg vervolgens wat knopen in de vlecht, zodat er een soort van bal ontstaat. Voilà: een alternatieve sneeuwbal voor een leuk gooi- en vangspel! Leer eerst zelf de ‘bal’ goed te gooien door het fleecespeeltje vanaf een steeds grotere afstand in een emmer te werpen. Pas daarna komt de hond in beeld om te vangen. Geef hem het speeltje eerst vanuit je hand aan, zodat hij er alleen maar naar hoeft te reiken om het te pakken. Bouw dan de pak- en vervolgens vangafstand steeds iets uit.

Vaardigheden

Laat de hond niet alleen met de ‘sneeuwbal’ spelen om te voorkomen dat hij hem kapot kan maken en zorg dat het speeltje altijd net vóór de hond terechtkomt, en niet boven of achter hem. Dat voorkomt dat je dier voor het vangen riskante sprongen moet maken. Netjes blijven wachten, je concentreren op de worp, vangen en de ‘bal’ weer terugbrengen voor een nieuw gooispel: spelenderwijs leert je hond zo heel wat vaardigheden.

Heb je een kat?

Probeer dan eens een ‘sneeuwbal’ aan een touwtje voor hem in de lucht te laten dansen of over de grond te trekken, zodat hij er op kan jagen.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!