Sporten met je hond? Doen! Samen actief zijn in een sport die jullie allebei goed past is gezond én geeft plezier. In hondenland zijn er veel verschillende sporten te vinden, agility zal bij iedereen bekend zijn. Maar ken je ook hoopers, canicross, dogfrisbee en flyball? Er is genoeg te beleven en voor ieder wat wils! In dit interview met Reint Elzinga vertellen we je alles over dogfrisbee.

Reint Elzinga richtte samen met zijn vrouw Yvette hondenschool Fly’em High op. Die naam verklapt eigenlijk de sport al die Reint beoefent: dogfrisbee, waarmee zijn hondenschool sinds 2003 bezig is. Voor Reint is dogfrisbee meer dan alleen hobby, hij gaat er volledig in op.

Hoe ben je begonnen met deze sport?

Als militair kwam ik in Amerika terecht, waar ik de sport tijdens een show zag. Ik werd enthousiast en heb in Amerika meteen een aantal frisbees aangeschaft. In Nederland ben ik met behulp van een videobandje de sport gaan leren. Zo is het allemaal begonnen.

Wat is het leukst aan dogfrisbee?

De interactie tussen baas en hond, dus het samen bezig zijn. Samen bereik je namelijk steeds meer.  

Doe je meer sporten met je honden?

Zelf doe ik eigenlijk alleen maar aan dogfrisbee, maar om goed te worden in het onderdeel freestyle heb ik wel wat dogdance geleerd. Ook heb volgde ik cursussen balans en coördinatie, wat tot een betere prestatie van mijn honden leidde.    

Wat doe je het liefst, freestyle of distance?

Ik beoefen beide onderdelen, maar vind freestyle wel het leukst. Daarbij heb je de meeste interactie met je hond. Je laat de hond bijvoorbeeld tegen je aan of over je heen springen. Je doet samen trucjes waardoor de band tussen baas en hond snel versterkt. 

Met welke honden werk je?

Ik ben begonnen met een Border Collie en daarna overgestapt naar de Australian Shepherd. Ik heb deze overstap gemaakt omdat ik de Border Collie iets te nerveus en hyper vond om mee te werken. De Shepherd is net wat robuuster en allrounder. Momenteel hebben mijn vrouw en ik vier Australian Shepherds en twee mixen Shepherd x Border Collie. 

Wat zou je nog willen bereiken in de sport?

Ik heb al aardig bereikt wat ik wilde bereiken. Ik organiseer sinds 2005 zelf wedstijden op wereldniveau binnen het overkoepelend orgaan voor dogfrisbee. Zo ben ik ook binnengekomen bij het jureren. Mijn doel is om de sport nog groter te maken dan die is. Dit jaar hebben we voor het eerst de World Finals naar Nederland kunnen halen en dat was wel echt een groot doel voor mij.  

Je doet samen trucjes waardoor de band tussen baas en hond snel versterkt. 

Wat is het belangrijkst om je cursisten te leren?

Het belangrijkst vind ik een goed begin. Rustig aan beginnen en niet te veel tegelijk willen doen zijn de twee belangrijkste dingen die ik cursisten meegeef. Als je verkeerd begint verpest je de hele start van de sport: je hond raakt geblesseerd of baas en hond vinden er niets meer aan. Door spelenderwijs de sport aan te leren voorkom je dat. Mensen willen graag te snel en te veel , door in kleine stapjes te werken maak je het haalbaar.

Bekijk hier de andere interviews

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!