Net een schone, nette outfit aan en… hoppa! Nee hè... binnen luttele seconden heb je alweer de eerste haren en modderpoten op je broek. Omdat zelfs een hondenbaas er wel eens netjes uit wil zien, hebben wij zes supertips voor je om je kleren in de buurt van honden schoon en heel te houden.

  1. Onthoud: alles wat je aandacht geeft groeit! Hoe meer je tegen een springende hond gaat roepen dat hij niet moet springen en hoe harder je hem wegduwt, des te meer aandacht je hem daarmee geeft. Geef daarom geen aandacht aan wat je niet wilt zien, maar juist wat je wél wilt zien: beloon de hond uitbundig als hij met vier voetjes op de vloer staat.
  2. Voetjes op de vloer, oefen dat eerst even in je oude kloffie, leer je een hond als volgt: neem een paar brokjes in je hand, maak daar een vuist van en laat de hond maar even puzzelen hoe hij er voor kan zorgen dat die dichte hand weer opengaat. Opspringen, klauwen of bijten? Levert niets op. Houd vol, blijf je hand dichthouden tot de hond met al zijn poten op de vloer staat en blijft. Op dat moment gaat de hand open! Je hoeft hier helemaal niets bij te zeggen. Als je de hond zelf laat nadenken over welk gedrag hem wat oplevert, leert hij het snelst.
  3. Kom je buiten een hond tegen die op het punt staat tegen je op te springen? Reageer proactief en wees modderpoten voor door een snel handvol brokjes voor de hond weg te gooien. Daarmee verleg je zijn focus van jou naar de op te sporen uitgestrooide brokjes op de grond.
  4. Sta je vlak bij een natte hond die op het punt staat zich uit te schudden? Zorg dan dat je aan de voorkant bij de kop van de hond staat. Daar vang je namelijk het minste water. Je kunt het schudden uitlokken door een natte hond even tegen de nekharen in te strijken. Benoem en beloon dan met je stem wat hij doet: goed zo, dát is schudden! Als je het uitschudden zo onder commando zet, kun je het vragen op een moment dat het jou goed uitkomt.
  5. Rol wat plakband met de kleefzijde naar buiten om je hand en ga daarmee even over je kleren om hondenharen te verwijderen. Tip: leg een rol plakband in je auto, dan heb je altijd een ontharingsmiddel bij de hand.
  6. Hangt er een puppy in je mouw, broekspijp of schoenveter? Hoe rustiger je beweegt, des te oninteressanter je als speelobject voor je hond wordt. Probeer de tandjes niet los te trekken uit de stof, maar houd de pup iets lekkers voor. Ruilen? Jij dit lekkers, ik mijn broekspijp terug!

Wist je dit?

Honden maken graag contact met je handen en je gezicht. Door je armen over elkaar te slaan en je simpelweg van een enthousiaste hond af te draaien en met zijn rug naar hem toe te gaan staan, word je een stuk minder aantrekkelijk om tegenaan te springen.

Winactie

Wil jij als een echte baas op de foto met je trouwe viervoeter en kans maken op mooie prijzen? Ga voor de actie en voorwaarden naar www.gekleedalseenbaas.nl en doe mee! Wil je niet mee doen met de actie maar wel je foto delen? Deel de foto via Instagram of Facebook met #gekleedalseenbaas en wie weet zie je ‘m bij ons terug!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!