Wat als je kat is aangereden, of hij iets giftigs heeft gegeten? EHBO kan het leven van je dier redden. Wat zijn de belangrijkste dingen die je daarbij moet weten en doen?

1. Wees voorbereid met ehbo

Een noodgeval komt altijd onverwacht. Dan is het fijn én van levensbelang dat je al over de nodige basiskennis beschikt, weet wat normaal is en snel kunt handelen. Wij hebben met onze experts een speciaal EHBO-boekje voor je samengesteld om eerste hulp te kunnen verlenen aan je kat. Daarin vind je hoe je in welke situatie het beste kunt handelen. Lees deze EHBO-gids goed, zodat je goed bent voorbereid. Echt doen, hoor! Maar we hopen natuurlijk dat je onze adviezen nooit echt nodig zult hebben.

2. Oefen!

Oefen vast de handelingen die je kunt toepassen in noodsituaties. Waar kun je de hartslag voelen? En hoe vaak haalt een dier normaal eigenlijk adem? Dat lees je in ons EHBO-boekje. Het herkennen van de normale waarden van hartslag en ademhaling kun je het beste thuis, onder rustige omstandigheden, bepalen en oefenen. Je weet dan waar je op moet letten en hoe je iets kunt controleren.

3. Ken de gevaren

Leer in huis en tuin de kleine hoekjes waarin het ongeluk kan schuilen kennen door eens op handen en voeten rond te kruipen. Dan zie je wat je kat allemaal ziet, bijvoorbeeld muizengif of elektriciteitssnoeren.

Het is van levensbelang dat je al over de nodige basiskennis beschikt!

4. Schakel hulp in

Met EHBO kun je snel en accuraat reageren bij spoedeisende zaken. Je kunt hiermee het leven van een dier redden of onnodig pijn lijden voorkomen. Maar natuurlijk kun je niet alles zelf oplossen. Schakel de juiste hulp in en ga bij twijfel altijd direct naar een dierenarts!

Tip!

Ga je op pad met je dier(en)? Neem dan altijd de contactgegevens van je eigen dierenarts mee en zoek op je vakantieadres meteen even het nummer van de plaatselijke dierenarts op.

5. Blijf rustig

Het is ontzettend moeilijk, maar: blijf rustig. Schat altijd eerst kalm en goed de situatie in. Dan kun je vervolgens snel en doeltreffend handelen.

6. Werk veilig

Denk als je eerste hulp verleent niet alleen aan je dier, maar ook altijd aan je eigen veiligheid. Bijvoorbeeld als het gaat om sterk stromend water, onbetrouwbaar ijs, elektriciteit of het verkeer. Vergeet daarnaast niet dat een dier in nood vaak pijn heeft en in paniek is, en daardoor mogelijk wil vluchten of zelfs kan bijten.

Tip!

Een kat kun je, als dat mogelijk is, bedekken met een doek of doos of in een handdoek rollen om te voorkomen dat hij je bijt of krabt. Zorg dat de kop daarbij altijd vrij blijft.

Hulp van onze experts

Onze experts helpen jou helpen met het speciale EHBO-boekje voor kat. Weten wat een ABCDE-onderzoek is, hoe je het beste de wond van je huisdier kunt behandelen en hoe je een breuk kunt herkennen? Hier staat het boekje gratis voor je klaar.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!