Op 17 maart is het St. Patrick’s Day, met het nationale symbool, een klavertje. Wij laten  je dier deze dag een beetje meevieren met hondenspel klavertje! 

Officieel is het nationale symbool een klavertje drie. Wij maakten daar een klavertje vier van, waarmee je samen met je hond leuke spelletjes kunt doen en stiekem spelenderwijs ook nog een heleboel leert: vooruitsturen, apporteren en zoeken. We hopen dat je met deze uitgebreide handleiding goed uit de voeten kunt. Veel plezier!

Dit heb je nodig voor hondenspel 'klavertje'

Voor het maken van het klavertjespeeltje bij dit hondenspel heb je drie dingen nodig: een klaverpatroon, groene fleecestof en een schaar. Je kunt het speeltje zo groot maken als voor je hond of kat nodig is, en desgewenst natuurlijk ook andere kleuren kiezen. 

Zo maak je het klaverspeeltje

  • Gebruik ons klaverpatroon als sjabloon of zoek er eentje uit op internet. Je kunt het sjabloon printen, desgewenst uitvergroten en uitknippen.
  • Leg je sjabloon op een stuk fleecestof om de klavervorm uit de stof te kunnen knippen. Als je een beetje handig bent, kun je ook uit de losse hand met stift een klaverblad op de stof tekenen en uitknippen.
  • Knip zo meerdere klavervormen uit en leg deze op elkaar, waarbij je de blaadjes steeds wat laat verspringen. Wij gebruiken hier twee grotere klaverbladen met daarop een kleiner klaverblad.
  • Knip of prik met een schaar voorzichtig twee gaatjes door alle lagen stof heen. Rijg door deze gaatjes een los strookje fleece, waarmee je de lagen aan elkaar vast kunt strikken.
  • Klaar is je klaver!

Voordat je het hondenspel gaat spelen

Laat je hond uitsluitend onder toezicht dit hondenspel met het klaverspeeltje spelen en laat je dier er niet mee alleen. Spelen met de klaver doe je samen! Voorkom dat je dier het speeltje kapot kan maken en laat niet meerdere dieren tegelijk met de klaver spelen, dat kan namelijk onbedoeld tot competitie en ruzie leiden. Zorg altijd dat het voor iedereen leuk en veilig blijft!

Speltip 1: op je klaver!

Je kunt je hond leren te zitten op de klaver. Leg het klaverspeeltje daarvoor op de grond. Houd iets lekkers voor de neus van je hond, leid hem daarmee naar de klaver en laat hem, als hij op de klaver staat, zitten door je hand met het lekkers erin iets omhoog te houden. Benoem en beloon dan wat hij doet: goed zo, dat is ‘op je klaver’! Oefen dit een paar keer. Jij moet even de handigheid in het leiden van je dier krijgen, zodat hij precies midden op de klaver komt te zitten, en je hond moet de link gaan leggen dat op de klaver gaan zitten wat lekkers oplevert.

Tip!

Wist je dat je onze Train & Care beloningstube met beloningscrème heel goed voor deze oefening kunt gebruiken? Door je hond met zijn neus de tube te laten volgen, kun je hem heel gemakkelijk leiden en sturen!

Iets verder

Gaat ‘op je klaver’ zitten goed? Dan kun je de afstand tot het klaverspeeltje steeds iets groter maken door steeds een klein stapje achteruit te doen. Zo kun je de hond over een steeds grotere afstand naar zijn klaver sturen. Nog leuker: maak twee of meer klaverspeeltjes, leg ze op enige afstand van elkaar neer op de grond en stuur je hond van klaver naar klaver!

Speltip 2: klaver plukken

Je kunt je hond ook leren het klaverspeeltje op te rapen. Beweeg het speeltje heen en weer voor de neus van je hond om zijn interesse te wekken en laat het dan op de grond vallen. Grote kans dat hij het dan zal vastpakken en oprapen! Dan kun je gaan ruilen: zodra je hond de klaver vastheeft, houd jij iets lekkers voor zijn neus. Laat je hond de klaver daarvoor los? Vang dan met je ene hand de klaver op en geef met je andere hand direct het lekkers. Wil je hond er met de klaver vandoor gaan? Speel dit spel dan eerst aan de riem. Na een paar keer oefenen kun je een leuk signaal aan het oprapen koppelen: ‘pluk je klaver!’.

   

Iets hoger

‘Plukt’ je hond de klaver met plezier voor je van de grond? Dan kun je het speeltje gaan verstoppen, zodat je hond het eerst moet zoeken voordat hij het kan terugbrengen en aangeven. Begin makkelijk door je dier eerst te laten zien waar je de klaver verstopt. Je kunt het zoeken extra uitdagend maken door het speeltje op een hogere plek te verstoppen, bijvoorbeeld door het in een struik of aan een hek te hangen. Wel zo veilig dat de hond er bij kan zonder zich te blesseren, natuurlijk!

   

Speltip 3: snuffelklaver

Door de meerdere lagen stof leent de klaver zich ook heel goed als snuffelspel. Verstop hiervoor wat brokjes, en dat kan gewoon een deel van de dagelijkse maaltijd zijn, tussen de ‘blaadjes’ van de klaver. Blijft je dier rustig wachten terwijl je de klaverpuzzel voor hem vult met lekkers? Beloon het daarvoor met wat lekkers uit je hand, want die zelfbeheersing is superknap!

Iets moeilijker

Maak het zoeken van de brokjes stap voor stap iets moeilijker. Je kunt heel simpel beginnen door eerst gewoon wat brokjes op de klaver te leggen, en ze daarna pas tussen de lagen stof te verstoppen. Als je het spel in het begin te moeilijk maakt, waardoor je hond er niet in slaagt de brokjes snel te vinden, kan dat leiden tot frustratie waardoor je dier afhaakt of zal proberen het speeltje te slopen. Gaat het zoeken goed? Dan kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door de klaverblaadjes met lekkers dubbel te vouwen of op te rollen.

Horen, zien en ruiken

Honden vinden het heerlijk om zo hun neus te gebruiken! Als je goed kijkt, zie je dat de hond over een brokje op het lichtgroene fleece heen snuffelt: het snuffelen is voor hem net zo leuk als het lekkers!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!