Op 17 maart is het St. Patrick’s Day, met het nationale symbool: de ‘shamrock’, een klavertje. Wij laten je dit graag meevieren met kattenspel klavertje! 

Officieel is het nationale symbool een klavertje drie. Wij maakten daar een klavertje vier van, waarmee je samen met je kat een leuk spelletje kunt doen, om te snuffelen! We hopen dat je met deze uitgebreide handleiding goed uit de voeten kunt. Veel plezier!

Dit heb je nodig

Voor het maken van het klavertjespeeltje bij dit kattenspel heb je drie dingen nodig: een klaverpatroon, groene fleecestof en een schaar. Je kunt het speeltje zo groot maken als voor je hond of kat nodig is, en desgewenst natuurlijk ook andere kleuren kiezen. 

kattenspel klavertje kattenspel klavertje kattenspel klavertje
kattenspel klavertje kattenspel klavertje kattenspel klavertje

Zo maak je het klaverspeeltje

  • Gebruik ons klaverpatroon als sjabloon of zoek er eentje uit op internet. Je kunt het sjabloon printen, desgewenst uitvergroten en uitknippen.
  • Leg je sjabloon op een stuk fleecestof om de klavervorm uit de stof te kunnen knippen. Als je een beetje handig bent, kun je ook uit de losse hand met stift een klaverblad op de stof tekenen en uitknippen.
  • Knip zo meerdere klavervormen uit en leg deze op elkaar, waarbij je de blaadjes steeds wat laat verspringen. Wij gebruiken hier twee grotere klaverbladen met daarop een kleiner klaverblad.
  • Knip of prik met een schaar voorzichtig twee gaatjes door alle lagen stof heen. Rijg door deze gaatjes een los strookje fleece, waarmee je de lagen aan elkaar vast kunt strikken.
  • Klaar is je klaver!

Voordat je gaat spelen

Laat je kat uitsluitend onder toezicht met het klaverspeeltje met dit kattenspel spelen en laat je dier er niet mee alleen. Spelen met de klaver doe je samen! Voorkom dat je dier het speeltje kapot kan maken en laat niet meerdere dieren tegelijk met de klaver spelen, dat kan namelijk onbedoeld tot competitie en ruzie leiden. Zorg altijd dat het voor iedereen leuk en veilig blijft!

Speltip bij dit kattenspel: snuffelklaver

Door de meerdere lagen stof leent de klaver zich ook heel goed als snuffelspel. Verstop hiervoor wat brokjes, en dat kan gewoon een deel van de dagelijkse maaltijd zijn, tussen de ‘blaadjes’ van de klaver. Blijft je dier rustig wachten terwijl je de klaverpuzzel voor hem vult met lekkers? Beloon het daarvoor met wat lekkers uit je hand, want die zelfbeheersing is superknap!

Iets moeilijker

Maak het zoeken van de brokjes stap voor stap iets moeilijker. Je kunt heel simpel beginnen door eerst gewoon wat brokjes op de klaver te leggen, en ze daarna pas tussen de lagen stof te verstoppen. Als je het spel in het begin te moeilijk maakt, waardoor je kat er niet in slaagt de brokjes snel te vinden, kan dat leiden tot frustratie waardoor je dier afhaakt of zal proberen het speeltje te slopen. Gaat het zoeken goed? Dan kun je de moeilijkheidsgraad verhogen door de klaverblaadjes met lekkers dubbel te vouwen of op te rollen.

Heb je vragen over dit kattenspel? Stel ze aan het Prins CareTeam! 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!