Buitenkatten krijgen veel uitdaging en verrijking in de vrije natuur en spenderen vaak minder tijd thuis. Wil je jouw kat (wel eens) op eigen terrein houden: maak je tuin dan net zo uitdagend als de natuur! Wij helpen je graag op weg naar de ideale tuin voor je kat met een aantal inspirerende tips!

Wanneer je kat veel verrijking en uitdaging heeft op eigen terrein, is je kat minder snel geneigd om je tuin te verlaten. Het is voor een buitenkat natuurlijk heel leuk om de buurt te verkennen, maar het is soms handiger om je kat op eigen terrein te houden: vooral als je bijvoorbeeld langs een drukke weg woont of als je gewoon graag meer tijd met je kat wilt doorbrengen. Maak je tuin daarom een paradijs voor je kat!

Tip 1: geef je kat een eigen tuin!

Buiten halen katten veel verrijking uit de verschillende grond- en plantsoorten in de natuur. Alles heeft zo zijn eigen geur, kleur, textuur en zelfs smaak. Maak daarom voor je kat een eigen tuin om te ontdekken met een stuk (hoog) gras, een aantal veilige planten of kruiden om aan te snuffelen of knabbelen en voeg verschillende bodemsoorten toe om lekker in te rollen!

Gebruik voor je kattentuin alleen veilige planten, zonder stekels, weerhaken of scherpe randen, dat is niet ideaal als ligplaats of om van te proeven. Een aantal veilige planten zijn kattengras en zebragras. Naast planten zijn er ook een aantal veilige kruiden zoals, kattenkruid, tijm, lavendel of echte kamille. Pas wel op dat je kat niet te veel van de planten binnen krijgt. Mocht je kat er te veel aan knabbelen, haal ze dan liever weg.

Welke grondsoort kan je het beste gebruiken? Katten hebben de voorkeur voor een droge en losse grond. Vooral een net gespitte grond is erg geliefd om in te rollen. Zorg ervoor dat er geen takjes of doorns door de grond heen zitten, dit kan pijn doen als de kat erin rolt.

Let op! Gebruik geen giftige planten in je kattentuin.

Wil je weten welke planten niet veilig zijn voor je kattentuin? Klik hier om ons artikel over giftige buitenplanten lezen, zodat je weet welke planten je beter niet in je kattentuin kan gebruiken.

Tip 2: de perfecte plek voor een dutje.

Katten spenderen veel van hun tijd in rust. Bouw daarom voor je kat in je tuin de ideale rustplekken. Zorg voor een rustige, en afgeschermde plek, in zowel de zon als in de schaduw. Katten genieten graag van een dutje in de zon, maar ze moeten ook de optie hebben om met warm weer voor de zon te kunnen schuilen.

Wist je dat veel katten zich het meest op hun gemak voelen wanneer ze alles vanaf een hoge plek kunnen bekijken? Een aantal verhoogde plekken zijn daarom ideaal voor zowel een dutje als een uitkijkpunt!

Kat in tuin

Tip 3: krab, krab en krab!

Katten krabben hun nagels aan objecten om ze te onderhouden en hun geur af te geven. Zo markeren ze hun territorium, waardoor ze zich veiliger en zekerder voelen. Het is dus erg handig om een aantal krabmogelijkheden in je tuin te hebben. Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt: denk aan een krabplank onder een afdak, een klimmeubel of zelfs een eigen boom voor je kat!

Tip 4: speel in op het jachtinstinct.

Speel in op het jachtinstinct van je kat door heerlijke traktaties door je tuin te verstoppen. Je kat moet speuren om de traktaties te vinden en je kan het zo moeilijk maken als je wilt! Hoe smakelijker de beloning, hoe hoger de motivatie voor je kat om de traktaties te zoeken. Daarnaast kan je ook lichtjes ophangen waar in de avond motjes en vliegjes op af komen, hier kunnen ze leuk op jagen!

Tip 5: een vijver voor je kat?

Katten kijken graag naar bewegend en stromend water, geef je kat daarom een kleine vijver met een fonteintje dat ervoor zorgt dat het water beweegt. Daar kan je kat uren naar kijken en het dient daarnaast ook als bron om van te drinken!

Last but not least: zorg  ook dat je nog een plekje voor jezelf over houdt om van het weer te genieten én van je kat, die heerlijk de tuin aan het ontdekken is!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!