Iedere levensfase van een hond is weer anders. Waar moet je op letten? En wat kun je doen om de gezondheid van je hond te checken? Wij hebben tips voor je!

Een hondenleven lang gelukkig en gezond

Heb je een puppy?

Puppy’s zijn net kleine sponsjes. Alles staat in het teken van leren en ze zuigen alle ervaringen op. Zorg voor een rolmodel in hun leven. Van volwassen honden die het goede voorbeeld geven leert je pup namelijk het meest. We willen zo veel van en met onze pup. We willen dat hij luistert. We willen leuke dingen doen. Maar daarvoor moet je elkaar eerst leren kennen en vertrouwen. Een band opbouwen en vriendjes voor het leven worden, dat kost tijd!

Tijdens de puppytijd komt er ontzettend veel op je af. Je moet van alles weten over voeding, opvoeding, verzorging… Als je voor advies en begeleiding kunt terugvallen op bijvoorbeeld de fokker van je hond, is dat hartstikke fijn. Kun je dat niet? Geen paniek! Ook onze deskundigen van het Prins CareTeam staan voor je klaar voor gratis en goed advies. Het CareTeam helpt trouwens niet alleen puppyeigenaren, maar alle honden!

Lees 20 slimme tips over het opvoeden van je puppy.

Een hondenleven lang gelukkig & gezond: puppy

Heb je een puberhond?

Voordat je aan een hond begon, zag je jezelf in gedachten misschien al heerlijke strandwandelingen met je viervoeter maken. Maar dat romantische beeld raakt vaak al snel verstoord. Niks dream team, helemaal geen leuke strandwandeling, vaak zelfs niet eens een relaxed blokje om. Je hond luistert niet en lijkt alles leuker te vinden dan jou. Gefeliciteerd, je hebt een puber!

De puberteit is een lastige levensfase voor je hond. Hij groeit alle kanten op, de hormonen gieren door zijn lijf en de bananen lijken met trossen tegelijk uit zijn defect lijkende oren te groeien. Het is niet voor niets dat honden in deze levensfase vaak in het asiel belanden. Blijf rustig en heb geduld. Adem in, adem uit… Deze periode gaat echt over!

Leg de nadruk niet op wat je puber niet goed doet, maar vooral op wat er wél goed gaat. Beloon hem voor al het gewenste gedrag dat hij laat zien, ook als dat gedrag heel vanzelfsprekend lijkt. Gaat hij na die dolle bui, waarbij je hem het liefst achter het behang had willen plakken, eindelijk rustig liggen? Beloon hem daar dan voor: ‘Goed zo, dat is rustig liggen, knap hoor!’ Want vergeet niet: alles wat je aandacht geeft groeit.

In dit artikel helpen we je graag met uitgebreide tips voor jouw puberhond!

Heb je een volwassen hond?

Dan lijkt het leven vaak zo vanzelfsprekend… Hij hoort er immers gewoon bij. Maar zorg dat dit erbij horen niet erbij hangen wordt. Blijf tijd en zorg in je hond investeren en bied hem meer dan een bak met brokken en een blokje om. Dat verdient hij!

Je zult merken dat je hond jouw spiegel is. Zijn gedrag weerspiegelt jouw emoties en gevoelens. Anders gezegd: hij houdt jou vaak een spiegel voor. Is hij erg druk? Misschien ben je zelf wel gestrest. Jullie kunnen elkaar over en weer beïnvloeden. Wil je een rustige hond? Blijf zelf rustig. Een leuke hond? Ga samen lekker leuke dingen doen!

Time flies when you are having fun! Ongemerkt zal je hond steeds iets ouder worden. Misschien heeft hij wat meer zorg nodig, of wordt het tijd zijn maaltijd iets aan te passen. Nieuwe dingen leren houdt hem jong. Leer hem bijvoorbeeld handgebaren, zoals een gebaar voor ‘kom hier’ en een opgestoken duim voor ‘goed zo’. Dan kun je met hem blijven communiceren als hij je later misschien niet meer zo goed hoort.

Een leuke activiteit om samen te doen? Speel volleybal met je hond!

Volwassen hond

Heb je een seniorhond?

Seniorhonden horen en zien vaak wat minder, waardoor ze niet meer zo goed kunnen reageren op jouw taal en die van andere honden. Ze worden stijver en strammer en kunnen extra hulp nodig hebben om goed en soepel te blijven bewegen. Hun huid wordt teerder en kwetsbaarder, iets waar je bij de vachtverzorging rekening mee moet houden. Seniorhonden verdienen kortom extra zorg, aandacht en begrip.

Ruiken en voelen kunnen seniorhonden vaak nog tot op hoge leeftijd. Verwen ze met een snuffelspelletje, met een comfortabel ligbed en een warme hondenjas ter bescherming van hun oude botten of met een lekkere massage. Je oudere hond wordt uiteindelijk weer een beetje puppy. Hij wordt ongeremder in zijn gedrag, kan weer onzindelijk worden en misschien niet meer alleen thuis zijn. Aan jou de taak de kwaliteit van leven van je hond te bewaken. Er komt een moment dat je hem los zal moeten laten.

We vertellen je graag meer over de verzorging van je seniorhond.

Is jouw hond gezond?

Of hij nu jong is of oud, maak er een wekelijkse routine van om je hond even helemaal na te kijken. Zaterdag samendag, bijvoorbeeld! Een gezond leven begint met een goed inzicht, doe daarom de gezondheidscheck met jouw hond!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!