Een kat in huis, dat zorgt natuurlijk voor een hoop gezelligheid! Samen op de bank liggen, spelen of zelfs naar buiten. Als katteneigenaar weet jij heel goed wat je kat fijn vindt. Je kat gelukkig zien? Dat is de wens van elk katteneigenaar. Volg de 10 stappen uit ons artikel voor een hele gelukkige kat! 

Weet jij wanneer je kat gelukkig is? En weet je waar jouw kat gelukkig van wordt? Met dit boekje heb jij het recept in handen voor een Happy Kat! Je komt meer te weten over waar jouw kat gezond en gelukkig van wordt, zodat je hem kunt begeleiden en bieden wat hij nodig heeft. Bovendien krijg je een kijkje in wat gezonde voeding kan doen voor je blije kat en bij wie je terecht kunt met de meest prangende vragen. Op die manier leer je je huisdier nóg beter kennen en kunnen jullie allebei genieten van jullie tijd samen! In dit boekje bieden we tips voor katten van alle leeftijden, geschikt voor élke kattenliefhebber dus. Download hier jouw gratis boekje!

Een gelukkige kat? Deel een aai uit!

De meeste katten vinden het heel fijn als je ze aait. Ze geven graag kopjes, gaan heerlijk spinnen en komen zelf naar je toe wanneer ze daar behoefte aan hebben. Maar let op: iedere kat is daarin anders! Van de één mag je hem op zijn hele lichaam eigen, de ander vindt een aai op de buik toch iets te ver gaan. Kijk goed naar wat jouw kat fijn vindt en krijg op die manier een betere band met je kat.

Veiligheid voorop

Veiligheid is zowel voor je binnen- als voor je buitenkat heel belangrijk. Je kat laten inenten bij de dierenarts, behandelen tegen vlooien en teken en natuurlijk ook chippen houdt je kat gezond en zorgt ervoor dat hij veilig naar buiten kan. Of je hem nou zelf naar buiten laat in de achtertuin of dat hij per ongeluk naar buiten glipt als je de voordeur door komt: daar hoef je je geen zorgen meer om te maken!

Goede voeding is het halve werk

De goede zorg voor jouw gelukkige kat staat of valt natuurlijk met de maaltijd die jij hem dagelijks voorschotelt. Wist je bijvoorbeeld dat katten het liefste meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid eten? En dat ze het lastig vinden om uit zichzelf genoeg te drinken? Ook daar hebben we natuurlijk wat handige tips voor. Het is goed om je er van tevoren in te verdiepen en advies te winnen over wat het beste past bij jouw kat. Hiervoor kun je onder andere terecht bij het Prins CareTeam. Zij helpen je ook graag om je kat gelukkig te maken. 

Het katteninstinct

Het is normaal voor katten om buiten op kleine dieren te jagen, zoals op vogels, muizen en insecten. Ook al vind je het soms zielig of zit je er niet op te wachten: Het hoort wel bij het natuurlijke gedrag van je kat! Straf hem hier dus niet voor en laat hem vooral zijn natuurlijke gedrag uitvoeren en zijn vrijheid voelen. Stoor je kat dus ook niet teveel als hij een dutje doet, zich wast of eet. Katten vinden het fijn om even hun eigen ding te kunnen doen, net als dat jij dat ook vindt! Als je continu de aandacht van je kat vraagt, raakt hij waarschijnlijk op den duur geïrriteerd.

Een sprankje liefde!

Om je gelukkige kat een goed gevoel te geven, en natuurlijk jezelf ook fijn te voelen, is het goed om tijd en energie te investeren in een band tussen jullie. Wees dus lief voor je kat! Straf hem niet als hij krabt aan de bank, maar zorg voor een alternatief: een krabpaal! Als je je kat teveel straft, kan het zijn dat hij zich minder op zijn gemak gaat voelen bij jou. Geef hem dus genoeg aandacht, knuffel samen en investeer tijd om je kat bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook! Jullie band zal versterken als je je kat het gevoel geeft dat jij er voor hem bent. Geef hem dus genoeg liefde! En zorg dat hij een rustig plekje in huis heeft om zich terug te trekken als hij daar behoefte aan heeft.

Breng buiten naar binnen om je kat gelukkig te maken

Als je kat nooit naar buiten gaat en nooit gras buiten kan eten is het belangrijk dat je gras binnen in je huis hebt. Katten eten voor hun verteringssysteem (vezels). Van het gras buiten kan het wel eens zijn dat katten moeten overgeven, maar door het eten van speciaal kattengras wordt dit veel minder. Zorg dus voor een boost in het verteringssysteem van je kat en haal kattengras in huis! Te koop bij diverse dierenspeciaalzaken. Meer weten over waarom jouw kat gras eet? Lees het hier!

Entertain!

Ondanks dat een gelukkige kat het heerlijk vindt om alleen te zijn, stellen ze jouw aanwezigheid ook heel erg op prijs! Misschien missen ze je best een beetje als je de deur uit gaat naar je werk of naar school. Heb jij het gevoel dat je kat het lastig vindt om alleen te zijn? Zet dan bijvoorbeeld een muziekje of een talkshow op als je van huis gaat. Zo heeft hij toch het gevoel dat er mensen thuis zijn! Ook zou je een tweede kat erbij kunnen nemen, zodat ze elkaar hebben om mee te spelen, of je zorgt dat er genoeg speeltjes en een krabpaal zijn thuis zodat hij genoeg te doen heeft en niet verveeld zal raken. Natuurlijk geven wij je graag tips! Lees hier vijf manieren om heerlijk met je kat te spelen als je wél thuis bent! En zelfs het eten geven aan je kat kun je makkelijk tot een feestje maken. Wij leggen je uit hoe je je kat optimaal kunt uitdagen.

Een blinkend schoon toilet

Jij vindt het ook fijn om naar een schone toilet te gaan, en dat vinden katten ook! Zorg er daarom voor dat je minimaal één keer per dag uitwerpselen uit zijn kattenbak haalt en elke week het kattengrind vervangt. Een gelukkige kat is namelijk heel schoon en vindt hygiëne belangrijk. Plast je kat ineens naast de bak of op andere plekken in huis? Het kan liggen aan de kattenbak en de hygiëne. Lees hier meer over katten en plotselinge onzindelijkheid.

Vrijheid, blijheid

Wil je ook een gelukkige kat? Onthoud dan vrijheid, blijheid. Een gelukkige kat houdt van vrijheid en voelt zich niet graag opgesloten. Vooral binnenkatten kunnen het nog wel eens lastig vinden als ze, ondanks hun nieuwsgierigheid, een bepaalde kamer niet in kunnen. Kom ze hier een beetje in tegemoet! Katten zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe slaapplekjes te ontdekken. Ook kun je je binnenkat op een veilige manier naar buiten laten, bijvoorbeeld in je eigen tuin of op het balkon. Door gaas te spannen, kunnen ze wel nieuwe plekjes ontdekken buiten, zonder te ontsnappen! Wil jij ook meer aandacht besteden aan een fijne omgeving voor jouw kat? Wij geven je wat belangrijke tips.

Houd je kat gelukkig & gezond

Een heel belangrijk onderdeel binnen het welzijn van je kat bestaat natuurlijk uit het hebben van een goede gezondheid. Naar de dierenarts gaan wanneer dat nodig is en je kat thuis behandelen voor vlooien, teken en andere ziektes is onmisbaar in het leven van jouw kat. Als je kat zich gezond en sterk voelt, zal hij dit ook uitstralen en een stuk blijer en gelukkiger zijn. Om zelf een steentje bij te kunnen dragen binnen de gezondheid van jouw kat, hebben we wat tips op een rijtje gezet op het gebied van Eerste Hulp bij Ongelukken. Zo ga je samen een lang en gelukkig leven tegemoet!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!