Je senior wordt wat strammer en stijver… Maar dat hoort er bij. Toch? Nee, daar moet je niet zo maar van uit gaan! Als je gewrichtsproblemen tijdig herkent, kun je met een juiste behandeling of voeding slijtage afremmen en je hond vaak een hoop pijn besparen.

Gewrichtsproblemen zijn een van de meest voorkomende aandoeningen bij de ouder wordende hond. Iets onregelmatig lopen of stijf zijn bij het opstaan of na een activiteit zijn de meest voorkomende symptomen. Maar er zijn meer subtiele signalen waaraan je kunt zien dat je senior pijn of moeite heeft bij het bewegen.

Hier moet je op letten

  • Stijf zijn na een activiteit, bijvoorbeeld een wandeling, oftewel ‘inspanningskreupel’.
  • Moeite hebben met opstaan en op gang komen na het rusten of slapen, oftewel ‘startkreupel’.
  • Minder actief zijn, bijvoorbeeld niet meer draven of rennen, of achterblijven tijdens wandelingen.
  • Ander gedrag door pijn, bijvoorbeeld grommen of terugtrekken bij aanraking.
  • Verdikkingen of warme plekken bij de gewrichten die pijnlijk kunnen zijn bij aanraking.
  • Herhaaldelijk likken aan een poot/gewricht.
  • Beperkte beweeglijkheid, waardoor de hond bijvoorbeeld niet meer goed ergens op of over kan springen, of in en uit de auto kan komen.
  • Minder eetlust (door pijn).
  • Kreupelheid of manken.

Onderneem actie!

Gewrichtsaandoeningen genezen is niet altijd mogelijk. Wél kun je maatregelen nemen om klachten te verminderen en de voortgang van de gewrichtsproblemen te vertragen. Leeftijd mag geen excuus zijn om niet in te grijpen. Je hond hoeft niet met pijn rond te lopen!

Je hond hoeft niet met pijn rond te lopen!

Speciale voeding

Een speciale voeding met extra ingrediënten om de gewrichten te ondersteunen kan je senior helpen. Prins heeft niet alleen verschillende seniorvoedingen, maar ook speciale dieetvoedingen die ondersteuning bieden bij gewrichts- en bewegingsproblemen, zoals Prins ProCare Dieet Spieren & Gewrichten, Prins ProCare Croque Diet Mobility en Prins NatureCare Diet Dog Mobility en TotalCare Diet Dog Mobility Complete. Met keus uit 100 procent natuurlijke geperste of krokante brokvoedingen of een vleesmaaltijd in blik kun je lekker en verantwoord variëren.

De juiste beweging

Voor honden met gewrichtsproblemen is het belangrijk op de juiste manier te blijven bewegen. Regelmatig, maar gedoseerd bewegen luidt het advies. Wandel liever een paar keer kort dan eenmaal lang. In beweging blijven helpt ook overgewicht te voorkomen. Te dikke dieren hebben, doordat de gewrichten door overgewicht zwaarder worden belast, een groter risico op gewrichtsproblemen.

Aanvullende behandeling

Het kan zijn dat je seniorhond een aanvullende behandeling nodig heeft voor zijn gewrichtsproblemen. Bijvoorbeeld medicatie, een operatie en/of aanvullende therapie. Neem daarvoor contact op met je dierenarts, die je kan helpen bij het opstellen van een behandelplan. Of kies, soms heel simpel, voor een opstapje of een loopplank om het bewegen makkelijker te maken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Tip!

Als je seniorhond buiten niet meer zo ver kan lopen, kun je in plaats van een wandeling maken hem ook meenemen naar bijvoorbeeld een mooie plek in het bos waar hij ter plekke gewoon even lekker op zijn gemakje kan snuffelen. Of neem je hond mee in een speciale wandel- of fietskar voor honden, zodat jullie toch nog een beetje mobiel zijn en buiten kunnen genieten.

Wij helpen je graag

Wat is voor jouw senior nou het meest geschikt? Een ‘gewone’ seniorvoeding? Een seniorvoeding met iets extra’s? Of toch beter een speciale dieetvoeding? Of kun je iets combineren? De voedingsdeskundigen van ons Prins CareTeam helpen je graag verder met een advies dat op jouw hond is afgestemd. Helemaal gratis!

Esther van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!