Hoe oud je hond ook is, het verzorgen van het gebit van je hond blijft heel belangrijk. De cijfers zijn best schokkend: 80 procent van de honden ouder dan drie jaar heeft last van gebitsproblemen. Dit terwijl tachtig (!) procent van de baasjes denkt dat het hondengebit gewoon gezond is. 

Een slecht gebit kan niet alleen zorgen voor allerlei vervelende gezondheidsproblemen, maar ook voor heel veel pijn. Vaak gaat het ongemerkt. Eerst ontstaat er een zacht laagje gele tandplak op tanden en kiezen. Als je daar niet naar kijkt en niets aan doet, kan dat laagje zich verharden tot donkerbruin tandsteen, dat niet meer is weg te poetsen. Een dikke laag geelbruine aanslag kan uiteindelijk leiden tot ernstige tandvleesontstekingen. Iedereen die daar zelf wel eens mee te maken heeft gehad, weet: de pijn die daarbij hoort wens je niemand toe, zeker je hond niet.

Wat zijn de risico's van een slecht gebit van mijn hond?

Een slecht gebit bij je hond zorgt niet alleen voor pijn (en stank), maar ook voor veel bacteriën in het lichaam, die via het ontstoken tandvlees (de rode randjes) in het lichaam gaan circuleren. We noemen deze tandvleesontsteking ook wel gingivitis. Deze bacteriën lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat gingivitispatiënten veel meer kans hebben op hart- en nierfalen.

Meestal eten honden ondanks de klachten wel door, omdat dit natuurlijk de eerste levensbehoefte is. Maar we zien wel dat dieren na een gebitsbehandeling veel vrolijker zijn, het gebit ineens weer volledig gaan gebruiken of sneller gaan eten. Een slecht gebit kan dus net als bij ons ook bij onze honden pijn doen.

Wat kan er mis zijn met het hondengebit?

Zowel puppy's als oudere honden kunnen gebitsproblemen hebben. Denk bij puppy's bijvoorbeeld aan fracturen in tanden en dubbele hoektanden. Bij dubbele melktanden blijft er vuil staan en kan de volwassen tand niet goed doorkomen. Ook kunnen hele jonge dieren al tandvleesontsteking of gingivitis krijgen. Het tandvlees reageert heel heftig op allerlei bacteriën en is rood en pijnlijk. Dit komt soms door slecht kauwen, maar bij sommige rassen blijken problemen met het hondengebit het ook een genetische achtergrond te hebben. 

Bij oudere dieren zien wij vaak veel tandsteen, gaatjes in de tanden en zelfs losse tanden. Soms is dat epulides, goedaardige tandvleeswoekeringen. Die kunnen behoorlijk groot worden en bloeden. 

Hoe kun je problemen met het hondengebit herkennen?

problemen met het hondengebit

Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn:

 • Stank uit de bek
 • Rode randjes rondom de tanden
 • Acuut niet meer willen eten ondanks honger
 • Niet meer willen kauwen
 • Bruine aanslag op de tanden
 • Dubbele tanden bij jonge dieren
 • Moeilijker eten of liever zachtvoer eten
 • Bloeddruppeltjes op speeltjes
 • Smakken met de bek
 • Met de kop langs voorwerpen wrijven
 • Erg rustig zijn of juist onrustig zijn
 • Slecht kunnen slapen

6 tips voor het hondengebit

Tip 1: controleer regelmatig het gebit van je hond

Bij de meeste dierenartsen wordt tijdens een jaarlijkse vaccinatie ook het gebit goed nagekeken. Bij sommige dierenartsen zijn de gebitschecks zelfs gratis."Als je te lang wacht met gebitsverzorging, kan het zijn dat je in overleg met de dierenarts een behandelplan moet maken en dat mogelijk een ingreep onder narcose noodzakelijk is.

Tip 2: Het poetsen van de tanden van je hond

Tanden poetsen helpt het beste tegen tandplak: tachtig procent van de tandplak wordt hierdoor opgelost. Maar slechts 2 procent van de eigenaren poetst regelmatig de tanden van hun dier, terwijl 96 procent van de dierenartsen adviseert de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Uit onderzoek is gebleken dat je vaker dan drie keer per week moet poetsen, anders heeft het geen zin. Het is belangrijk om een dierentandpasta te gebruiken, want de humane tandpasta is giftig voor onze dieren.

Het aanleren van tandenpoetsen kan al vanaf kleins af aan, maar je moet hier wel even de tijd voor nemen. Je hond zal even moeten wennen aan het tandenpoetsen. Probeer dus niet meteen de tandenborstel in de bek te duwen, maar laat je huisdier rustig stap voor stap wennen. Ga pas door naar de volgende stap als het goed gaat. Heeft je hond er genoeg van? Stop er dan mee voor die dag en ga later verder. Het poetsen mag geen straf worden! Voor zowel de eigenaar als de hond moet het leuk blijven. 

Stappenplan:

 • Stap 1: Schuif de lip omhoog.
 • Stap 2: Laat de tandpasta proeven. De tandpasta heeft een leversmaak dus dit is meestal geen probleem.
 • Stap 3: Wrijf met een vinger over het hondengebit. Je huisdier went zo alvast aan de poetsbeweging.
 • Stap 4: Gaat dit goed? Stap dan over op de tandenborstel. Begin bij de hoektanden, vervolgens de kiezen en tot slot de voortanden. Doe eerst een paar tanden en als dit goed gaat ook de rest.

Tip 3: Mondverzorging in plaats van het poetsen van de tanden van honden

Tandenpoetsen is het beste voor het gebit, maar bij sommige huisdieren lukt het echt niet. Dat wil niet zeggen dat je dan niks kunt doen om het gebit te verzorgen! Er zijn producten zoals tandspray, tandgel en mondwater waarbij je niet hoeft te poetsen. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor de vorming van tandsteen tegen wordt gegaan.

Tip 4: Voeding om je tanden in te zetten

Ook goed kauwen en kluiven kan een belangrijke rol spelen bij gebitsverzorging. Denk aan speciaal voer voor de tanden, kauwstrips (let er wel op dat er daadwerkelijk op gekauwd wordt!) en een speciaal poeder voor over het eten. De krokante brokken van Prins als ProCare Croque en Fit Selection zijn harder en helpen het gebit van je hond schoon te houden, mits je hond er dus goed op kauwt.

Sommige honden kauwen beter als ze hun brokken echt één voor één opeten. Heb jij een hond die zijn maaltijd zonder goed te kauwen naar binnen stofzuigert? Je kunt de brokken dan eens voor hem uitstrooien, zodat hij er niet vanuit zijn bak een bek vol tegelijk van kan nemen.

Tip 5: Gebitsreiniging door de dierenarts

Heeft je hond last van gebitsproblemen? Breng dan altijd even een bezoek aan de dierenarts, hij of zij kan dan het gebit reinigen van je hond. Het reinigen van het hondengebit gebeurt onder narcose. De meeste dierenartsen hebben, net als de mensentandarts, een dentale boorunit met scaler en een boor. Eerst wordt al het tandsteen weggehaald door het af te knibbelen en weg te scaleren. Vervolgens wordt er gesondeerd: er wordt gekeken naar dieptes in het tandvlees (pockets), welke wortels nog intact zijn en waar er mogelijk gaatjes of pus zit achter een tand. Bij twijfel kunnen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om naar de wortels te kijken. Op basis van die informatie worden er tanden getrokken als dit echt nodig is. Daarna wordt het gebit helemaal gepolijst om een glad oppervlak te krijgen zodat bacteriën zich niet zo goed meer kunnen nestelen. Het opnieuw vullen van tanden en wortelkanaalbehandelingen wordt bij de meeste dierenartsen niet standaard gedaan; hiervoor wordt het dier doorgestuurd naar een specialistische dierenarts.

Tip 6: tanden van een oudere hond

Heb jij een senior hond? Dan wordt gebitsverzorging nog belangrijker. We leggen je daar graag meer over uit in onderstaand filmpje. 

Advies over het hondengebit

Blijft het tandenpoetsen bij je hond lastig? Of wil je graag meer advies over welke voeding helpt om het gebit van je hond schoon te houden? Het Prins CareTeam staat voor je klaar met advies op maat. Ze helpen je graag bij het kiezen van geschikt kauwmateriaal voor jouw dier.  

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!