Giardia is een parasiet die voor een vervelende besmetting kan zorgen bij je hond. Deze parasiet wordt niet altijd opgemerkt. Waar moet je op letten, en wat kun je doen?

Giardia is een parasiet. Een parasiet is een organisme dat gebruik maakt van een gastheer. Wereldwijd zijn er diverse typen van de parasiet, die alle zoogdieren en vogels kunnen gebruiken als gastheer. Een aantal van deze soorten kunnen ook bij de mens ziekte veroorzaken. Wereldwijd zijn er diverse typen van deze parasiet, die alle zoogdieren en vogels kunnen gebruiken als gastheer. Een aantal van deze Giardia soorten kunnen ook bij de mens ziekte veroorzaken. Bij dieren zien we vooral dat Giardia klachten geeft bij de hond. 

Besmetting van je hond met Giardia

Giardia kan als parasiet niet buiten de gastheer overleven. Cysten van de giardia kunnen dat wel. Een cyste is een soort blaasje waarin de Giardia parasiet zonder gastheer kan overleven en bij een nieuwe gastheer weer kan uitgroeien. Een hond scheidt bij een Giardia infectie deze cystes uit. Een huisdier kan een Giardia besmetting oplopen doordat deze cystes in de omgeving aanwezig kunnen zijn. Vooral honden kunnen een infectie oplopen via water dat besmet is met poep van dragers van deze parasieten, zoals konijnen, muizen of ratten of via poep van besmette honden.  

Giardia kan de vertering verstoren en diarree veroorzaken.

Nauwelijks zichtbaar...

Het moeilijke van een Giardia-infectie is dat deze vaak zonder verschijnselen verloopt. De dieren die wel verschijnselen laten zien, zijn vaak jong en/of hebben minder weerstand, bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte. Volwassen dieren kunnen besmet zijn en periodiek cysten uitscheiden, maar hun immuunsysteem functioneert over het algemeen zo goed, dat de verschijnselen nauwelijks tot niet zichtbaar zijn.

Giardia hond symptomen

De verschijnselen die je kunt zien bij een Giardia-infectie zijn:

  • De ontlasting kan dun of brijachtig zijn. Er kan slijm en bloed bij de ontlasting zitten.
  • De ontlasting kan opvallend stinken. De geur kan erg penetrant zijn.
  • Soms kunnen de dieren last hebben van misselijkheid, buikkrampen, winden en braken.
  • Bij langdurige besmetting kan er gewichtsverlies optreden en kan de vachtconditie verminderen.

Diagnose

Het aantonen van een Giardia-infectie is niet eenvoudig, omdat een besmet dier slechts periodiek cysten met de ontlasting uitscheidt. Het is belangrijk om bij verdenking van Giardia je hond te laten controleren bij de dierenarts. Naast een check bij de dierenarts kun je ook vanuit huis met de Prins testkit voor darmparasieten de ontlasting van je hond checken. Hier vind je meer informatie.

Het aantonen van een Giardia-infectie is niet eenvoudig!

Bestrijden Giardia bij je hond

Bij besmetting van Giardia krijgt je hond een meerdaagse kuur via de dierenarts. Raadpleeg bij vermagering, uitdroging en bloederige diarree altijd direct een dierenarts. Omdat de ziekte erg besmettelijk is, adviseren wij andere honden/katten in het gezin ook te behandelen.

Huis ontsmetten tegen Giardia

Doordat Giardia maanden in de omgeving aanwezig kan blijven, vindt er vaak een nieuwe besmetting plaats. Om dit te voorkomen moet de omgeving worden ontsmet met chloor, dienen alle kleedjes van het dier te worden gewassen en moet ook het dier zelf worden gewassen. Omdat ook mensen met de parasiet kunnen worden besmet, moet je ook denken aan verdere hygiëne, zoals het wassen van de handen na contact met het dier.

Heb je meer vragen over de gezondheid van je huisdier? Aarzel niet, en stel ze aan het Prins CareTeam. Zij staan voor je klaar met advies op maat. 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!