Vergiftiging bij honden komt regelmatig voor. Veel dagelijkse middelen zijn giftig voor honden of mogen ze niet eten. Hier vind je een lijst. Wij laten je weten hoe je een vergiftiging kunt herkennen, wat je moet doen én hoe je het kunt voorkomen. 

Uit de jaaroverzichten van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) blijkt namelijk dat de meeste acute vergiftigingen bij dieren worden veroorzaakt door humane geneesmiddelen. Met in de top-drie paracetamol, ibuprofen en… de anticonceptiepil. Deze medicijnen giftig voor honden? Dat wist je vast niet. 

Giftig voor honden - Dit mogen ze niet eten

Gevaarlijke medicijnen

Honden zijn heel gevoelig voor de stoffen in pijnstillers. Volgens het NVIC, dat steeds vaker door dierenartsen wordt geraadpleegd, kunnen ze bij het opeten van slechts één tablet al in de problemen komen. Nooit humane geneesmiddelen aan je huisdier geven, dus, ook geen diarreeremmers voor mensen. De stof loperamide die daar in kan zitten is voor sommige honden zeer giftig.

Grootste veroorzakers

Het NVIC wordt als het om dieren gaat vooral geraadpleegd over vergiftigingen bij honden (70 procent) en veel minder over vergiftigingen bij katten (24 procent). Humane geneesmiddelen zijn met 23 procent het meest giftig voor honden en de grootste veroorzakers van vergiftigingen bij dieren, gevolgd door giftige planten en dieren (21 procent van de gevallen) en bestrijdings- en desinfectiemiddelen (18 procent).

Giftige planten

De druif (Vitis vinifera, vooral voor de hond) en leliesoorten (geslacht Lilium, met name bij de kat) blijkt als het om vergiftigingen gaat als plant het meest giftig voor honden. Druiven, rozijnen en krenten zijn voor honden en katten zeer giftig en kunnen maagdarmklachten, sloomheid en nierfalen veroorzaken. Denk hierbij niet alleen aan verse druiven, maar ook aan bijvoorbeeld een krentenbol! Vooral katten blijken heel gevoelig voor de giftige stoffen in leliesoorten, die tot ernstig nierfalen kunnen leiden. Ook het opeten van delen van de hortensia (geslacht Hydrangea) kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Giftige dieren

Vergiftigingen bij hond en kat worden vooral door planten en veel minder vaak door andere dieren veroorzaakt. De gevaarlijkste dieren top-drie bestaat uit padden (43 procent), insecten (21 procent) en slangen (17 procent). Verschillende paddensoorten scheiden via hun huid giftige stoffen af. Bij insecten gaat het vaak om steken van bijvoorbeeld bijen of wespen en er zijn jaarlijks enkele meldingen van honden die gebeten worden door een adder.

giftig voor honden

Bestrijdingsmiddelen...

Ook worden er de nodige vergiftigingen veroorzaakt door bestrijdingsmiddelen, vooral door insecticiden (middelen tegen bijvoorbeeld vlooien, luizen en andere parasieten) en rodenticiden (middelen ter bestrijding van knaagdieren, denk aan muizen- en rattengif). Vergiftigingen door insecticiden komen vooral omdat katten met vlooienmiddelen worden behandeld die eigenlijk voor honden zijn bedoeld. Dat kan levensgevaarlijk zijn! Honden lopen vooral gevaar door mierenlokdoosjes. 

...maar ook ons eten

Het hoeft niet altijd om gif te gaan om gevaarlijk te zijn: ook ‘gewone’ voedingsmiddelen voor mensen als chocolade en koffie (cafeïne, bijvoorbeeld binnengekregen door de koffieprut uit een filterzakje) kunnen bij honden en katten voor (ernstige) gezondheidsproblemen zorgen, net als ui, knoflook, avocado, macadamianoot en xylitol, een kunstmatige zoetstof in snoep en kauwgum maar ook in bijvoorbeeld ontbijtkoek (light). Kijk daarom altijd op een samenstelling van een product of het geen giftige voedingsstoffen voor uw huisdier bevat.

Help, mijn hond heeft iets giftigs gegeten!

Symptomen van een vergiftigde hond

Is je hond vergiftigd? Dan kun je dat zien aan de volgende symptomen:

  • Overgeven en/of diarree
  • Veel drinken
  • Veel plassen of juist niet plassen
  • Gedragsveranderingen
  • Hartkloppingen / Veranderde ademhaling
  • Bloedingen
  • Sloom en/of trillen

Zo handel je bij een vergiftigde hond

Denk je dat je hond (of kat) een vergiftiging heeft opgelopen? Schakel dan snel professionele hulp in! Het nog vaak gehoorde advies om het dier (keuken)zout te geven om het te laten braken is verouderd: het zout kan giftiger zijn dan het binnengekregen middel! Bovendien is het lang niet altijd verstandig om een dier te laten braken, bijvoorbeeld als het om scherpe voorwerpen of bijtende stoffen gaat. 

Op zoek naar informatie?

Wil je meer weten over vergiftigingen? Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht geeft dag en nacht informatie en advies aan professionele hulpverleners als dierenartsen. Raadpleeg de informatie op www.vergiftigingen.info

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!