De Food and Drug Administration in Amerika waarschuwde onlangs voor een mogelijk verband tussen graanvrije hondenvoeding en de hartaandoening dilated cardiomyopathy, ofwel DCM. Heeft dat gevolgen voor de voeding van jouw hond? Wij leggen graag uit waarom je alle Prins ProCare Grainfree producten met een gerust hart kunt blijven geven.

DCM is in eerste instantie een genetische afwijking die hartfalen kan veroorzaken. Alleen blijkt nu dat ook honden zonder deze genetische aanleg DCM kunnen ontwikkelen. Van de gemelde gevallen kreeg een groot deel graanvrije voeding.

Waarom eigenlijk graanvrij?

Sommige honden kunnen door graanproducten overgevoeligheidsreacties krijgen. Daarom zijn er voedingen die andere koolhydraatbronnen gebruiken, zoals aardappelen en peulvruchten. Het toevoegen van een koolhydraatbron is erg belangrijk: een hond heeft koolhydraten nodig als energiebron. Daarnaast zijn koolhydraten noodzakelijk voor het maken van een goede geperste of krokante brok.

Taurine

Het verband tussen graanvrije hondenvoeding en hartfalen wordt nog onderzocht, maar gedacht wordt aan een tekort aan het aminozuur taurine in de voeding, mogelijk veroorzaakt door een te eenzijdige receptuur. Naast het taurine-gehalte zijn er echter nog meer factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van dit ziektebeeld. Dat zijn bijvoorbeeld de levensstijl van het dier en de overige ingrediënten en samenstelling van de voeding. Onderzoek moet uitwijzen of DCM bij de gemelde gevallen inderdaad werd veroorzaakt door een tekort in de voedingen.

Strenge regels

Bij Prins werken we volgens de richtlijnen van internationale organisaties als FEDIAF en NRC, die de voedingsbehoeften van huisdieren waarborgen. Dat zorgt er voor dat in onze voedingen alle voedingsstoffen zitten die je dier nodig heeft. Daarnaast voldoen we aan de GMP+ kwaliteitseisen en werken we samen met leveranciers die zich ook aan deze strenge regels houden. Zo kunnen we een goed en veilig product garanderen voor mens én dier en kun je Prins ProCare Grainfree dus veilig blijven geven.

Evenwichtig

Bij al onze ProCare Grainfree producten gebruiken we niet één soort peulvrucht, maar een mix van verschillende koolhydraatbronnen, zoals erwt, aardappel en tapioca. Daarmee zorgen we voor een evenwichtige voeding. Mocht bij de samenstelling van een recept blijken dat er voedingsstoffen onvoldoende aanwezig zijn, dan vullen we de voeding aan met extra vitaminen, aminozuren en mineralen. Hierdoor kunnen we een graanvrije voeding aanbieden die ruim voldoet aan de richtlijnen en behoeften van je dier.

Heb je nog vragen?

Hoogwaardige, 100% natuurlijke honden- en kattenvoeding maken is onze specialiteit, dierenwelzijn verbeteren onze missie. Heb je vragen over wat we in onze voedingen gebruiken, en waarom? Wij houden van betrokken en kritische consumenten! Onze voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!