Heeft je kat diarree? Dan is er iets mis met zijn spijsvertering. Hoe kan dat komen en, vooral ook: hoe kom je er weer van af?

De darmwand bestaat uit heel fijne en gevoelige cellen, villi genoemd. Samen met ‘goede’ bacteriën en enzymen zorgen deze villi voor het opnemen van voedingsstoffen en vocht. Als een dier diarree heeft, betekent het dat deze belangrijke cellen in de darmwand beschadigd zijn en niet optimaal meer functioneren. Het vocht wordt niet meer opgenomen, waardoor de voedselbrij in de darmen waterig blijft en het lichaam verlaat zonder dat de voedingsstoffen worden benut.

Symptomen bij diarree

  • Dunne ontlasting.
  • Vaak ontlasting.

Mogelijke oorzaken

  • Een virus. Dit geeft vaak acute diarree bij je kat die een paar dagen aanhoudt.
  • Een wormbesmetting. Bij een flinke wormbesmetting kan diarree voorkomen.
  • Giardia. Giardia is een darmparasiet die een erg stinkende ontlasting tot gevolg heeft.
  • Voedselovergevoeligheid. Melk (lactose) of vette vis zorgen voor een reactie in de darmen, waardoor de kat de voedingsstoffen niet goed kan opnemen.
  • Ontstekingen. Een ontstoken darm heeft moeite met het opnemen van voedingsstoffen en vocht uit de voedselbrij.
  • Verstoring in de verteringsbalans. Bijvoeding als worst en kaas of het vaak wisselen van voeding kan de balans in de darmen van de kat ernstig verstoren, met als gevolg diarree.

Kitten met diarree? Altijd naar de dierenarts!

Mogelijke oplossing

Een kat met diarree kun je het best ondersteunen met TotalCare Indoor Complete vers vlees. Dit diepvries vers vlees zorgt voor een direct herstel van de darmflora van je kat, waardoor er snel weer een stevige ontlasting ontstaat en alle voedingsstoffen weer goed benut kunnen worden. Dit diepvries vers vlees is voor katten licht verteerbaar en verlaagt de darmbelasting. Je kunt dit product rauw op kamertemperatuur aanbieden. 

Tip: wormenkuur

Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt, is het aan te raden je kat een wormenkuur te geven én naar de dierenarts te gaan. Deze kan Giardia of een ontsteking uitsluiten of behandelen. Let op: ga bij een lang aanhoudende diarree of met kittens met diarree altijd langs de dierenarts, want uitdroging als gevolg van een tekort aan vocht kan erg gevaarlijk zijn!

Doen!

Dit advies is slechts een richtlijn om je snel op weg te helpen. Mocht je twijfelen of extra informatie willen, neem dan contact op met het CareTeam. Zij staan je graag te woord.

Djenna van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!