Heeft jouw hond jeuk? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je hond problemen met zijn huid en vacht? Of is de ontlasting van je hond vaak niet goed? Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien. Huid- en vachtproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie of een voedselovergevoeligheid.   

Oorzaak van huid- en vachtproblemen bij de hond

Een overgevoeligheidreactie op een bepaald ingrediënt kan zo maar ontstaan. Ook als de hond die voeding al jaren krijgt. Ineens kan hij jeuk krijgen of last van zijn maag. Dit wordt al snel een voedselallergie genoemd. Toch is dat het niet altijd. Je kunt onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Voedselallergie bij de hond

Bij een voedselallergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem op een  lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt de stof histamine vrij. Die histamine veroorzaakt de verschijnselen van een allergie, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.

Honden kunnen bijvoorbeeld reageren op rund, kip of tarwegluten. Als een hond een allergie heeft voor bijvoorbeeld een eiwit in kip of rund, dan betekent dit niet dat de hond allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding die gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.

Glutenallergie bij de hond

Naast de dierlijke eiwitten kunnen honden ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten zoals rijst, maïs, gerst, tarwe, haver en rogge bevatten gluten. Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie.

De gluten waarop honden allergisch kunnen reageren zitten bijvoorbeeld wel in tarwe, maar niet in mais of rijst. Dit leidt dan tot dezelfde symptomen als bij een voedselallergie. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd.

Voedselintolerantie bij de hond

Naast een voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft dezelfde symptomen als een voedselallergie: huid- en vachtproblemen, jeuk en/of maagdarmproblemen. Een voedselintolerantie is daarom lastig te onderscheiden van een voedselallergie.

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. Dus de hond heeft iets gegeten dat bedorven is of iets waar chocolade, ui of pepers in zit.

Een ander voorbeeld is het drinken van melk. Jonge dieren kunnen melk nog verteren, maar oudere dieren niet meer. Daarom kunnen ouderen honden diarree krijgen als ze melk drinken of yoghurt krijgen.

Omdat het vaak lastig is om te achterhalen waar de hond nu precies een overgevoeligheid voor heeft, heeft Prins Petfoods deze handleiding over voedselallergie bij de hond samengesteld. Hier staat hoe achterhaald kan worden voor welk ingrediënt de overgevoeligheid is en hoe deze dan te behandelen is .

Symptomen van huid- en vachtproblemen bij de hond

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij honden. De hond heeft dan vaak jeuk op de poten, in de liezen en oren.

Andere veel voorkomende verschijnselen bij een voedselallergie zijn:

  • Doffe of vette vacht  
  • Roodheid
  • Korstjes
  • Schilfering van de huid
  • Kale plekken
  • Terugkerende oorontsteking
  • Ontstekingen van de voetzolen
  • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree

Vermoed je dat je hond een voedselallergie heeft? Lees dan hier hoe je erachter kunt komen waar hij precies allergisch voor is. 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!