Heeft jouw kat jeuk? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je kat problemen met zijn huid en vacht? Of is je kat vaak aan de diarree?

Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien. Huid- en vachtproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een voedselallergie of een voedselovergevoeligheid.   

Oorzaak van huid- en vachtproblemen bij de kat

Een overgevoeligheidsreactie op een bepaald ingrediënt kan zo maar ontstaan. Ook als de kat de voeding al jaren krijgt. Ineens kan hij jeuk krijgen of last van zijn maag. Dit wordt al snel een voedselallergie genoemd. Toch is dat het niet altijd. Je kunt onderscheid maken tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Voedselallergie bij de kat

Bij een voedselallergie is er sprake van een reactie van het immuunsysteem op een  lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Als het immuunsysteem reageert op een stof, komt de stof histamine vrij. Die histamine veroorzaakt de verschijnselen van een allergie, zoals jeuk. Voorbeelden van allergenen zijn dierlijke eiwitten en gluten.

Katten kunnen bijvoorbeeld reageren op rundereiwit of melkproducten. Als een kat een allergie heeft voor bijvoorbeeld rundeiwit of een eiwit van een bepaald soort vis, dan betekent dit niet dat de kat allergisch is voor alle eiwitten. Een oplossing kan zijn om over te stappen op een voeding dat gebaseerd is op een ander dierlijk eiwit, zoals lam, eend of witvis.

Glutenallergie bij de kat

Naast de dierlijke eiwitten kunnen katten ook gevoelig reageren op bepaalde gluten in granen. Gluten zijn eiwitten en alle graanproducten zoals rijst, maïs, gerst, tarwe, haver en rogge bevatten gluten. Er bestaan echter verschillende soorten gluten en niet alle gluten veroorzaken een overgevoeligheidsreactie.

De gluten waarop katten allergisch kunnen reageren zitten bijvoorbeeld wel in tarwe, maar niet in mais of rijst. Dit leidt dan tot dezelfde symptomen als bij een voedselallergie. Een overgevoeligheid voor gluten wordt ook wel een voedselanafylaxie genoemd.

Voedselintolerantie bij de kat

Naast een voedselallergie kan er ook sprake zijn van een voedselintolerantie. Voedselintolerantie heeft dezelfde symptomen als een voedselallergie: huid- en vachtproblemen, jeuk en/of maagdarmproblemen. Een voedselintolerantie is daarom lastig te onderscheiden van een voedselallergie.

Een bekend voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. Dus de kat heeft iets gegeten dat bedorven is of iets waar chocolade, ui of pepers in zit.

Een ander voorbeeld is het drinken van melk. Jonge dieren kunnen melk nog verteren, maar oudere dieren niet meer. Daarom kunnen ouderen katten diarree krijgen als ze melk drinken of yoghurt krijgen.

Omdat het vaak lastig is om te achterhalen waar de kat nu precies een overgevoeligheid voor heeft, heeft Prins Petfoods een handleiding over voedselallergie bij de kat samengesteld. Hier staat hoe achterhaald kan worden voor welk ingrediënt de overgevoeligheid is en hoe deze dan te behandelen is. 

Symptomen van voedselallergie bij de kat

Jeuk is het meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid bij katten. De kat heeft dan het meeste jeuk op het hoofd, de nek en de oren.

Andere veel voorkomende verschijnselen bij een voedselallergie zijn:

  • Overmatig wassen, zichzelf bijten
  • Roodheid
  • Korstjes
  • Schilfering van de huid
  • Kale plekken
  • Overmatig haaruitval
  • Vette of juist doffe vacht
  • Maag- en darmklachten, zoals winderigheid, braken en diarree
  • Buikpijn

Vermoed je dat je kat een voedselallergie heeft, lees dan hier hoe je er achter kunt komen waar hij precies allergisch voor is.

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!