Je hond heeft jeuk, wat nu? En heb je geen idee waar die jeuk vandaan komt? Heeft je hond problemen met zijn huid en vacht? Of is de ontlasting van je hond vaak niet goed? Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er sprake van parasieten, zoals vlooien. Een veelvoorkomende oorzaak van deze problemen is voedselovergevoeligheid of voedselallergie bij honden.

Symptomen van huid- of vachtproblemen

  • Overmatig likken en bijten aan de poten, tenen en buikzijde.
  • Schilfertjes en/of kale plekken.
  • Warme oren en/of liezen.
  • Verharen.

Mijn hond heeft jeuk, wat is de oorzaak?

Je hond heeft jeuk, dat is een veelvoorkomend probleem en kan veel oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan vlooien, een niet (meer) passende voeding, een niet passende voedingsmethode, jeuk na diarreeklachten, door een voedselovergevoeligheid of door invloeden van buitenaf als mijten, pollen en grassen. Het is  belangrijk na te gaan wanneer je je hond voor het laatst hebt behandeld tegen vlooien en je hond regelmatig met een vlooienkam te kammen. Vermoed je dat jouw hond een voedselallergie heeft? In dit artikel vertellen we daar meer over.

hond heeft jeuk

Jeuk verhelpen

Voeding

Daarnaast spelen voeding en de manier van voeren een belangrijke rol bij het voorkomen en oplossen van de jeuk. Stem het type voeding af op de voedingsbehoefte van je hond en geef bij voorkeur minimaal drie maaltijden per dag. Dat zorgt er voor dat het maagdarmstelsel van je hond niet te zwaar wordt belast en je dier de voedingsstoffen optimaal kan opnemen en benutten. 

Brood, kaas of tafelresten kunnen jeukklachten verergeren.

Niet doen!

Geef liever geen bijvoeding als brood, kaas of tafelresten. Beperk ook het geven van hondensnacks als kluiven, buffelhuidstaafjes, bullenpezen en dentalsticks. Deze extra's kunnen de spijsvertering namelijk verstoren, met alle gevolgen van dien. Vaak zien wij dat honden naast de brokvoeding ook brood als extra bijvoeding krijgen, maar wat goed is voor ons, is niet altijd goed voor onze huisdieren. In brood zitten bepaalde voedingsstoffen waar honden (en mensen) niet altijd even goed op reageren. Sommige honden kunnen dan na het eten van brood last krijgen van diarreeklachten, winderigheid, buikrommelen en/of jeuk.

Verantwoord verwennen

Je kunt je hond verwennen en belonen door een klein stukje/schijfje appel, komkommer of wortel te geven als lekkernij. Appel, komkommer en wortel kun je gerust - met mate - geven. Ze bevatten veel vocht en dat plast je hond makkelijk weer uit. Ook kun je een deel van de dagportie brokken of vers vleesvoeding apart houden en gebruiken om je hond mee te belonen. Vaak maakt het niet zo veel uit wat je geeft, het gaat vooral om het gebaar dát je iets geeft! Wil je meer tips, advies of persoonlijke begeleiding bij het kiezen van de juiste voeding? Ons Prins CareTeam staat voor je klaar!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!