Hopen bladeren, omgewaaide bomen en vaak nog een heerlijk goudkleurig zonnetje: de herfst biedt je allerlei mogelijkheden om buiten lekker met je hond bezig te zijn. En voor je kat kun je het najaar mee naar binnen nemen. Lees onze leuke en handige herfsttips voor je hond of kat! 

Herkenbaar?

Herfstblad, wandelpad

En een gouden ochtendstond

Je ruikt de geur van paddenstoelen

En een vleugje natte hond

Giftig!

Herfst is prachtig, maar pas op met eikels, kastanjes en dennenappels: eikels zijn giftig voor honden en kastanjes en dennenappels kunnen bij inslikken leiden tot gevaarlijke verstoppingen.

Hond in het bos tijdens de herfst

Boomgymnastiek

'Honden hebben meer aan een boomstam dan aan een stamboom.'

- Roger Wastijn

Op zoek naar een behendigheidsparcours voor je hond? In het bos liggen de bomen soms letterlijk voor het oprapen! Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten? Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan? Onder een grote tak door te kruipen? Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen.

Herfsttip! Let tijdens boomstambalans eens goed op staart van je hond. Aan de (zwiep)bewegingen die de hond met zijn staart maakt, kun je zien of en hoeveel moeite het hem kost om zijn evenwicht te bewaren.

herfsttip hond in het boos op boomstronk

Happy herfst

Hier word je vrolijk van:

  • Net op tijd binnen zijn voor de bui
  • De haren van je hond in de wind zien wapperen
  • Mooie herfstbladeren vinden

Belangrijk

Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Controleer, voordat je de hond ergens op of af laat springen, altijd de omgeving op bijvoorbeeld scherpe uitsteeksels van afgebroken takken.

Rustig aan…

Hoe rustiger je de hond de stammen begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Uitdaging

Kan je hond in plaats van met zijn voorpoten ook met zijn achterpoten ergens op leren staan? Laat de hond met alle vier zijn poten op de boomstam staan en begeleid hem dan iets naar de grond, zodanig dat hij zijn voorpoten op de grond zet, maar met zijn achterpoten op de stam blijft. Benoem en beloon nu wat hij doet: goed zo, knappe hond, dat is ‘achterpootjes op’! Let op, deze vorm van boomgymnastiek vergt veel spierkracht van je hond!

Herfstbladpret

Niets mooiers dan bergen herfstbladeren! Je kunt die gebruiken om het speeltje van je hond in te verstoppen. Doe daarbij alsof je op meerdere plekken wat verstopt. Je hond moet dan echt zijn neus goed gebruiken om de juiste verstopplek en zijn speeltje te vinden. Geen speeltje bij je? Kijk eens in je zakken. Daar zit vast wel een voorwerp in, bijvoorbeeld een zakdoek, dat je voor een speurspelletje kunt gebruiken. Je kunt je hond ook leren zoeken naar heel kleine voorwerpjes, zoals een oude huissleutel.

Hond herfsttip aan het snuffelen in het bosHond herfsttip heeft tasje gevonden in bos

Verstopvariatie

In plaats van laag bij de grond kun je een voorwerp ook iets hoger in de struiken verstoppen, tussen een paar stammetjes klemmen of aan een lage tak hangen. Dat is voor je hond weer een geheel nieuwe uitdaging, want vaak is hij alleen gewend om met zijn neus de grond af te speuren. Leg het voorwerp altijd eerst op een makkelijk bereikbare plek in het zicht: de hond mag bij het verstoppen in het begin gewoon toekijken, dat maakt hem gemotiveerd om te gaan zoeken. Daarna kun je het zoekwerk stapje voor stapje moeilijker maken.

Herfsttip voor je kat

Voor katten die alleen in huis leven, kun je de herfst mee naar binnen brengen door buiten spannende luchtjes voor ze te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan herfstbladeren om aan te ruiken of mee te spelen. Of creëer een indoor herfststorm voor je kat door binnen eens wat  droge herfstbladjes rond te laten dwarrelen!

Herfsttip! Ook voor oude en/of minder valide honden kun je wat van buiten mee naar binnen nemen: vul bijvoorbeeld een mand met droge herfstbladeren en verstop daartussen iets wat de hond vervolgens kan zoeken.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!