Wist je dat honden kunnen reageren op de kleding die we aan hebben? Dress code: misschien liever geen streepjes!

Wellicht ken je de rupsen en slangen met een fel gekleurd streepjespatroon, dat aan andere dieren een waarschuwing afgeeft: pas op, wij zijn giftig en smaken niet lekker. Dat waarschuwingssignaal kan dus een onlustgevoel oproepen en voor dieren een reden zijn om sommige contrasterende kleuren en streepjes beter te vermijden.

Onderzoek

Een wetenschapper uit Nieuw-Zeeland ontdekte tijdens een onderzoek onder asielhonden dat dit ook voor honden geldt: honden kunnen verschillend reageren op het patroon van de kleding die wij dragen. De asielhonden reageren het meest en hevigst als er een onbekend persoon in een shirt met smalle streepjes langs hun hok liep en veel minder als er iemand in een streeploos shirt passeerde. Horizontale strepen zorgden daarbij voor nog net iets meer opwinding dan verticale.

Minder vriendelijk

Het onderzoek werd nog eens herhaald met een groep andere honden en onbekende personen in shirts met strepen, shirts met stippen en effen shirts. Uit de resultaten zou je kunnen afleiden dat honden angstiger en minder vriendelijk kunnen reageren op onbekende personen in kleren met een streepjespatroon. Wil je dat een hond zich op zijn gemak voelt? Dan zou je dus misschien beter voor effen kunnen kiezen.

Goed volk!

Honden kunnen niet alleen reageren op patronen, maar ook op kledingstukken en accessoires die wat afwijken van wat ze gewend zijn. Goede reden dus om een puppy van jongs af aan bekend en vertrouwd te maken met bijvoorbeeld:

  • hoeden, mutsen, petten en helmen
  • regenpakken
  • paraplu’s
  • (zonne)brillen
  • uniformen

Wist je dit?

Zoals een hond op je kleren kan reageren, reageren andere mensen op jouw hond. Het blijkt er aantrekkelijker uitziet als je samen met een hond op een foto staat. En onderzoek in Amerika en Australië wijst uit dat je met een hond maar liefst vijf keer meer kans hebt om andere mensen in je omgeving te leren kennen. Als je vrienden wilt maken, werkt een hond dus beter dan menig kledingstuk uit je garderobe!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!