Eerst zijn de hoektanden en kiezen misschien wat gelig. Dan worden ze bruin. Dan gaat je hond een beetje uit zijn bek stinken. Dan een beetje heel erg… En dan heb jij, en vooral je hond, een probleem!

Hoe oud je hond ook is, gebitsverzorging blijft heel belangrijk. Een slecht gebit kan niet alleen zorgen voor allerlei vervelende gezondheidsproblemen, maar ook voor heel veel pijn. Dan is gewoon maar uit de buurt van zijn bek blijven echt geen oplossing. Want dit ongemak verdient je senior niet!

Wist je dit?

De cijfers zijn best schokkend: 80 procent van de honden ouder dan drie jaar heeft last van gebitsproblemen.

Ongemerkt…

Vaak gaat het ongemerkt. Eerst ontstaat er een zacht laagje gele tandplak op tanden en kiezen. Als je daar niet naar kijkt en niets aan doet, kan dat laagje zich verharden tot donderbruin tandsteen, dat niet meer is weg te poetsen. Een dikke laag geelbruine aanslag kan uiteindelijk leiden tot ernstige tandvleesontstekingen. Iedereen die daar zelf wel eens mee te maken heeft gehad, weet: de pijn die daarbij hoort wens je niemand toe, zeker je senior hond niet.

Deze pijn wens je echt niemand toe!

Let op!

Tandsteen en een vieze lucht uit de bek, maar ook bloeddruppels op speeltjes, niet meer willen kauwen, minder eetlust omdat eten pijn doet, rood of gezwollen tandvlees, erg rustig zijn of juist onrustig zijn en slecht kunnen slapen, smakken met de bek of met de kop langs voorwerpen wrijven: al deze symptomen kunnen er op wijzen dat er iets mis is met het gebit van je hond en dat het dier pijn heeft. Als je te lang wacht met gebitsverzorging, kan het zijn dat je in overleg met de dierenarts een behandelplan moet maken en dat mogelijk een ingreep onder narcose noodzakelijk is.

Voorkomen is…

…beter dan genezen. Ook bij het hondengebit! Goed kauwen en kluiven, regelmatig de tanden van je senior poetsen en bovenal ook regelmatig de bek van je hond controleren kan helpen problemen te voorkomen. Ook voeding, zoals het formaat, de vorm en de hardheid van brokken, kan een belangrijke rol spelen bij gebitsverzorging. Het Prins CareTeam geeft je daarover graag advies.

 

 

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!