Bij jeuk moet eerst uitgesloten worden dat dit niet veroorzaakt wordt door parasieten, zoals vlooien en mijten. Als dat is uitgesloten, is het belangrijk om precies na te gaan wat de hond eet (of in het verleden heeft gegeten), inclusief bijvoeding, snoepjes en tussendoortjes. Hou dit gedurende een week bij in een voedseldagboekje. Naar aanleiding daarvan kan bekeken worden welke voedingsmiddelen de hond nog niet eerder heeft gegeten.

Pas dan kan er een hypoallergene dieetvoeding worden geadviseerd, bijvoorbeeld Prins ProCare Veterinay Diet HUID & DARM Hypoallergeen of Prins ProCare Veterinay Diet SKIN & INTESTINAL Hypoallergenic 

Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Dit dieet bevat bij voorkeur een dierlijk eiwit dat de hond nog niet eerder heeft gegeten, zoals witvis, lam, konijn, eend of struisvogel. Als koolhydraatbron wordt vaak gebruikgemaakt van rijst, aardappel of maïs. Deze geven het minst vaak een overgevoeligheidsreactie.

Gedurende de eliminatieperiode is het belangrijk dat echt alleen de veterinaire voeding wordt geven!

Er mogen absoluut geen snacks en tussendoortjes worden gegeven. Ook is het belangrijk dat het huisdier buiten de deur geen ander eten vindt.

Langzaam andere voeding proberen

Als alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn, kan voorzichtig geprobeerd worden andere ingrediënten toe te voegen aan het dieet van de hond. Dit wordt ook wel de provocatieperiode genoemd. Gedurende één tot twee weken wordt er dan een nieuwe eiwitbron toegevoegd. Zodra de symptomen dan terugkeren, is het duidelijk dat de hond allergisch is voor dat specifieke dierlijke eiwit of gluten.

Mocht de hond de hypoallergene voeding van Prins gewoon erg lekker vinden, kan deze voeding gerust een leven lang gegeven worden.

Aanvullende adviezen bij voedselallergie

Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je hond precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende adviezen om sneller resultaat te boeken.

  • Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals kauwbotten, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
  • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
  • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de hond dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de hond apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere honden ook op tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
  • Lijn de hond aan tijdens het wandelen, dan loop je geen risico dat hij iets van straat eet.
  • Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
  • Laat de rest van de familie weten dat de hond een dieet volgt en vraag hen de hond geen tussendoortjes te geven.
  • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!