De eerste stap bij urinewegproblemen is met je kat naar de dierenarts gaan. De dierenarts kan constateren of het om een ontsteking, urinewegprobleem of iets anders gaat.  Voor elk type blaasprobleem of blaasgruis is namelijk een ander behandelplan nodig. Daarom dient er te allen tijde een juiste diagnose door de dierenarts gesteld te worden. Bekijk hier de symptomen van blaasgruis!

Struvietblaasgruis

Als uit onderzoek blijkt dat het om struvietblaasgruis gaat, kun je een speciale struvietblaasgruis oplossende veterinaire voeding geven aan je kat, zoals Prins VitalCare Veterinay Diet Struvite & Calciumoxalate. Deze voeding dien je minimaal zes tot twaalf weken te geven. Als de klachten weg zijn, is het belangrijk de urine van de kat nogmaals te laten onderzoeken bij de dierenarts om vast te stellen of het gruis daadwerkelijk is opgelost.  

Calciumoxalaatblaasgruis

Als uit onderzoek blijkt dat het om calciumoxalaatblaasgruis gaat, is het belangrijk dat het behandelplan wordt besproken met een dierenarts. Calciumoxalaatblaasgruis kan namelijk niet worden opgelost met een veterinaire voeding, de dierenarts kan besluiten het blaasgruis operatief te verwijderen.

Hoe kan ik blaasgruis bij de kat voorkomen?

Wanneer een kat eenmaal blaasgruis heeft, kan deze gevoelig blijven voor herhaling! Het is daarom belangrijk een blaasgruis voorkomende voeding te blijven geven, zoals Prins VitalCare Veterinary Diet Struvite & Calciumoxalate. Deze veterinaire voeding kan veilig langdurig gegeven worden en voorkomt herhaalde vorming van struviet- en calciumoxalaatblaasgruis.

Aanvullende adviezen bij blaasgruis

Je wilt natuurlijk liever niet dat je kat nog een keer last krijgt van blaasgruis. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende tips om dit te voorkomen. 

  • Zorg voor vers drinkwater. Katten drinken van nature weinig en weinig drinken vergroot het risico op blaasgruis.
  • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook op tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten. Let op: deze voeding is niet geschikt voor kittens, drachtige of zogende poezen en katten met andere vormen van blaasgruis, hart- en/of nierproblemen.
  • Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, om te voorkomen dat hij elders iets te eten krijgt. Daarnaast kun je je kat binnenshuis ook goed observeren en problemen met bijvoorbeeld urineren eerder zien.
  • Zorg voor voldoende kattenbakken en verschoon deze regelmatig. Het ophouden van urine geeft namelijk een verhoogd risico op de vorming van blaasgruis.
  • Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten.
  • Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
  • Wil je je toch graag even verwennen, overweeg dan een schijfje Prins TotalCare Indoor Complete. Dit is dé gezonde en natuurlijke diepvries vers vleesmaaltijd voor de kat.
  • Ook de NatureCare voedingslijn is geschikt. Deze natvoeding is een 100% volledige voeding ter variatie op de huidige voeding en ondersteunt tevens een gezond milieu in de blaas. Overige bijvoeding wordt afgeraden.
  • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

Esther van het CareTeam

Gezond zijn én blijven? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!