Bij jeuk moet eerst uitgesloten worden dat dit niet veroorzaakt wordt door parasieten zoals vlooien en mijten. Als dat is uitgesloten, is het belangrijk om precies na te gaan wat de kat precies eet (of in het verleden heeft gegeten), inclusief bijvoeding, snoepjes en tussendoortjes. Hou dit gedurende een week bij in een voedseldagboekje. Naar aanleiding daarvan kan bekeken worden welke voedingsmiddelen de kat nog niet eerder heeft gegeten.

Pas dan kan er een hypoallergene veterinaire voeding worden geadviseerd, bijvoorbeeld Prins VitalCare Veterinary Diet SKIN & INTESTINAL Hypoallergenic of Prins VitalCare Veterinary Diet HYPOALLERGENIC Moderate Calorie. Een hypoallergeen dieet wordt ook wel een eliminatiedieet genoemd. Deze veterinaire voeding bevat bij voorkeur een dierlijk eiwit dat de kat nog niet eerder heeft gegeten, zoals eend of garnaal.  

Als koolhydraatbron wordt vaak gebruikgemaakt van rijst, aardappel of maïs. Deze geven het minst vaak een overgevoeligheidsreactie.

Gedurende de eliminatieperiode is het belangrijk dat echt alleen de veterinaire voeding wordt geven!

Er mogen absoluut geen snacks en tussendoortjes worden gegeven. Ook is het belangrijk dat het huisdier buiten de deur geen ander eten vindt. Laat daarom bij voorkeur je kat (tijdelijk) niet buiten.

Langzaam andere voeding proberen

Als alle symptomen van de voedselallergie verdwenen zijn, kan voorzichtig geprobeerd worden andere ingrediënten toe te voegen aan het dieet van de kat. Dit wordt ook wel de provocatieperiode genoemd. Gedurende één tot twee weken wordt er dan een nieuwe eiwitbron toegevoegd. Zodra de symptomen dan terugkeren, is het duidelijk dat de kat allergisch is voor dat specifieke dierlijke eiwit of die gluten.

Mocht de kat de hypoallergene voeding van Prins gewoon erg lekker vinden, kan deze voeding gerust een leven lang gegeven worden.

Aanvullende adviezen bij voedselallergie

Het is al lastig genoeg om te achterhalen waar je kat precies allergisch voor is of een overgevoeligheid voor heeft. Daarom geeft het Prins CareTeam nog wat aanvullende adviezen om sneller resultaat te boeken.

  • Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten. Hier zitten ook eiwitten in en daardoor kan het zijn dat de allergie in stand wordt gehouden.
  • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding bij voorkeur over meerdere kleine maaltijden per dag. De overgevoeligheidsreactie wordt hierdoor minder snel getriggerd.
  • Als er andere huisdieren in huis zijn, geef de kat dan apart te eten en voorkom dat hij van andere voeding kan mee-eten. Is het niet mogelijk de kat apart eten te geven, dan is het aan te raden de andere katten ook tijdelijk op de veterinaire voeding te zetten.
  • Laat de kat (tijdelijk) niet buiten, zodat voorkomen wordt dat hij elders iets te eten krijgt.
  • Maak een foto van de huid- en vachtproblemen. Het kan 6 tot 8 weken duren voordat je resultaat ziet. Door de foto kun je de verbetering goed zien en volgen.
  • Laat de rest van de familie weten dat de kat een dieet volgt en vraag hen de kat geen tussendoortjes te geven.
  • Bewaar de voeding in een koele en droge omgeving. Hierdoor blijft de kwaliteit bewaard en de smakelijkheid behouden.

 

 

 

Marjolein van het CareTeam

Meer weten over voeding? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!