Hoeveel eet een kitten? En hoe pak ik het voeren aan? Een kwalitatief goede en complete voeding die in alle voedingsbehoeften voorziet, is essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van een kitten.

We geven graag tien voedingstips om je te helpen jouw kitten gezond groot te laten worden. 

Hoeveel eet een kitten? En hoe pak ik het voeren aan?

1. Katten in de natuur hebben de gewoonte om meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voeding te eten. Een kitten moet minimaal drie tot vier maaltijden per dag krijgen. 

2. Er zijn twee manieren om je kitten droogvoeding te geven: onbeperkt voeren of meerdere voedingen per dag geven. De manier waarbij je je kitten onbeperkt de beschikking geeft over voeding is voor veel kittens een uitstekende manier van voeren. Er zijn echter ook kittens die zich bij deze voermethode snel overvol zullen eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kittens die in de opgroeifase bij de moederpoes moesten 'vechten' voor voldoende eten. Het voordeel van de voedingsmethode waarbij je meerdere voedingen per dag aanbiedt is dat een kitten zich niet snel zal overeten. Bovendien heb je bij deze methode meerdere malen per dag contact met je kitten, wat jullie onderlinge band kan versterken. 

3. Hoeveel eet een kitten? Niet te veel, maar ook niet te weinig! Het beste is om kittens geen bijvoeding in de vorm van allerlei snacks of tafelrestjes te geven. Bijvoeding kan namelijk leiden tot overgewicht of tot een verstoring van de spijsvertering. Niet alleen een teveel aan voeding, maar ook ondervoeding kan negatieve gevolgen hebben voor een kitten. 

4. Geef je kitten liever geen melk. Melk bevat een hoog gehalte aan lactose (melksuikers) en kan verteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree. 

5. Zorg dat je kitten altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Je kunt drinkwater het beste op kamertemperatuur geven, te veel koud water kan de maag belasten. 

Het advies op de verpakking is slechts een richtlijn. Kijk goed naar je kitten!

6. Geef je kitten tot twaalf maanden een speciale kittenvoeding. Het is af te raden je kitten voor die leeftijd een voeding voor volwassen katten te geven.

7. Op de verpakking van de voeding staat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voeding. Dit is slechts een richtlijn. Kijk goed naar de ontwikkeling van het dier en schat de juiste hoeveelheid voeding in op basis van de behoefte van je kitten. 

8. Een kitten mag absoluut nooit vasten. Het is erg belangrijk er op toe te zien dat een kitten goed en voldoende, maar niet overmatig eet. Het gevaar van vasten bij katten is dat het leververvetting kan veroorzaken, een vervelende aandoening die bijna niet te genezen is. 

9. Katten drinken van nature weinig. Voldoende opname van vocht helpt gezonde urinewegen te behouden. Verwen je kitten op een verantwoorde en gezonde manier door een natvoeding te geven, bijvoorbeeld een van de Prins NatureCare vleesmaaltijden of onze Prins TotalCare diepvries vers vleesvoeding. Deze voedingen bevatten ongeveer 60 tot 80 procent vocht. 

10. Geef alleen en met mate gezonde snacks, liefst zonder overbodige (kleur)stoffen en met een toegevoegde waarde. Verantwoord en lekker!

Advies nodig?

Bekijk ook eens onze andere tips voor het opvoeden en verzorgen van kittens.

Iedere kitten is weer anders. Wil je graag precies weten wat specifiek voor jouwe jonge kat in de groei het meest geschikt is? Het Prins CareTeam geeft je graag begeleiding en advies!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!