Spelen en bewegen zijn belangrijk, maar rusten en slapen ook. Om alle indrukken, alles wat je gehoord, gezien en geroken hebt, goed te kunnen verwerken, heb je rust nodig. Zonder slaap kun je niet leren en functioneren! Het is jouw vast wel eens opgevallen dat jouw kattenvriendje heel wat uurtjes slapen doorbrengt. Daarom beantwoorden wij in dit artikel de vraag: 'hoeveel uur slaapt een kat'?

Hoeveel uur slaapt een kat?

Dus, hoeveel uur slaapt een kat? Dit kan per leeftijd en leefstijl verschillen. Volwassen katten slapen vaak wel twaalf tot achttien uur per dag en kittens nog veel langer. In dit artikel bespreken wij hoeveel een kitten slaapt.

Waarom slapen katten zoveel?

Slaap is nodig om het lichaam de tijd te geven voor allerlei groei-, herstel- en verwerkingsprocessen. Aan de buitenkant ziet het er misschien uit alsof je kat niets doet, maar vanbinnen gebeurt er heel veel! Bovendien kost prooien vangen veel energie. Katten sparen daarom energie voor de jacht, en moeten na het jagen weer even in de ‘spaarstand’ om weer helemaal bij te laden.

De ideale slaapplaats voor een kat

Katten houden van plekjes waar ze zich kunnen terugtrekken. Kijk eens of je jouw dier blij kunt maken met verschillende slaapplekken. Een mandje op de kast, een kleedje of dekentje in een stoel, een holletje in je dekbed, een kussen in de vensterbank… Vergeet niet dat je kat vaak degene is die de meeste tijd in jouw huis doorbrengt. Richt alles dus zo fijn mogelijk voor hem in.

De ideale kattenslaapplaats is:

  • Warm
  • Hoog
  • Zacht

Zo slaapt een kat fijn

De lichaamshouding van je kat zegt veel over hoe je dier zich voelt. Een volkomen ontspannen kat ligt lekker languit, met de poten gestrekt, rustig te slapen. Als katten niet lekker in hun vel zitten, kunnen ze doen alsof ze slapen. Ze kunnen ook meer slapen omdat bewegen pijn doet, waardoor ze liever gewoon op hun plek blijven liggen. Bij veranderingen in slaapgedrag moet er dus altijd even een lichtje gaan branden.  

Katten slapen met hun gevoelige oren niet graag in de buurt van lawaaiige apparatuur, denk aan de tv of keukenapparatuur, of onder een trap. Ze slapen ook niet graag in de buurt van de kattenbak. Een wc direct naast je bed ligt niet zo prettig! Bied je kat naast ‘together time’ ook ‘alone time’ als hij daar behoefte aan heeft. Zorg voor ‘safe zones’, plekken waar hij zich ongestoord kan terugtrekken en waar zijn privacy gerespecteerd wordt.

Wist je dit? Bij bijna twee op de drie eigenaren mag de kat in bed slapen.

Slapen als een kat: de kunst van het nietsdoen

Slapen en dommelen, daar zijn katten ruim twee derde van hun tijd aan kwijt. Geen dier dat zo veel en lekker slaapt. Tussen actief zijn en slapen zit nog een tussenfase: gewoon lekker nietsdoen, lummelen en lanterfanten, om zo te ontspannen. De Chinezen hebben daar een mooi werkwoord voor: woe-wei, letterlijk niet-doen. Mensen vinden dat vaak lastig, maar katten zijn er heel goed in. Even woe-weien? Ga naast je kat in de vensterbank zitten en kijk gewoon eens een halfuurtje uit het raam, meer niet. Daar word je heerlijk zen van!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!