Bekijk het filmpje en je ziet: onze Prins-honden Lappi en Pete zijn dol op de dierenarts. Maar wist je dat heel veel honden bang voor de dierenarts zijn? Daar kun je wat aan doen!

Bang voor de dierenarts? Welnee! 

De cijfers zijn best schokkend: uit onderzoek blijkt dat minder dan de helft van alle honden ontspannen de dierenartsenpraktijk binnenkomt. Voor 13 procent van de viervoeters geldt zelfs dat ze naar binnen gedragen of getrokken moeten worden! Ruim driekwart van de honden is bang op de behandeltafel.

Thuis oefenen

Je kunt je dier minder bang voor de dierenarts maken door je hond goed voor te bereiden op het dierenartsbezoek. Begin daar tijdig mee. Wacht met het oefenen van oren of ogen bekijken niet tot je dier een pijnlijke ontsteking heeft! Oefen thuis regelmatig met het optillen en vastpakken van je dier. Til het bijvoorbeeld op en van tafel en bekijk, terwijl je iets lekkers geeft, zijn oren, voeten, staart en gebit. Benoem daarbij wat je doet: ‘op tafel’, bijvoorbeeld, of: ‘goed zo, even in je oor kijken’, zodat je dier weet welke handeling er komen gaat. 

Weegschaaltraining

Uit onderzoek blijkt dat ook het ‘even’ op de weegschaal stappen bij de dierenarts best veel stress geeft en dus niet zo makkelijk is als het misschien lijkt. Leer je dier daarom thuis al om ergens op en weer af te stappen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld lage verhoging, zoals een bankkussen dat je daarvoor even op de grond legt. Lok je dier met iets lekkers op de verhoging en benoem en beloon dat: ‘Goed zo, dat is pootjes op!’

Hallo dierenarts!

Ga eerst een paar keer naar de dierenarts zonder dat er iets hoeft te gebeuren. Gewoon om alleen maar even ‘hallo’ te zeggen en een lekker koekje of brokje te scoren. Zo went je dier aan de geluiden en niet te vergeten ook de geuren van de praktijk. Dierenartsenpraktijkmedewerkers werken daar graag aan mee! Veel dierenartsen verzorgen speciale puppycontroles, waarbij ze jonge dieren tijdens hun eerste levensjaar regelmatig nakijken zonder dat er daarbij iets vervelends gebeurt. Dieren die naar deze controles komen zijn bijna nooit bang, maar juist ontspannen en vrolijk.

Even wachten…

Je kunt veel stress voorkomen door je hond niet in de wachtkamer, maar bijvoorbeeld buiten op de afspraak bij de dierenarts te laten wachten. Vraag dan even of de assistent je wil komen roepen als je aan de beurt bent. 

Ideaal hulpje

Gebruik een Prins Train & Care beloningscrème voor honden om je dier af te leiden als de dierenarts je dier gaat onderzoeken of behandelen. Lekkers uit een tube likken werkt ontspannend. Voor honden kun je ter afleiding een likje lekkers op hun voorpoot smeren. De tube is een ideaal hulpje bij temperatuur opnemen, nagels knippen of medicijnen geven. 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!