Je hond eet poep! Eet jouw hond of je pup zijn eigen ontlasting? Dan noemen we dat coprofagie. Dit kan het eten van de eigen ontlasting zijn of het eten van poep van andere honden of van andere dieren. Help! Wat te doen als je hond poep eet? 

Waarom eten honden poep?

Waarom een hond ontlasting eet, is niet altijd te achterhalen en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn vrij onschuldig, maar het eten van ontlasting kan ook een serieuze oorzaak hebben, zoals een eiwittekort. Als er sprake is van een eiwittekort, heeft de hond vaak ook last van andere symptomen. Als je hond naast het eten van poep nog andere klachten heeft, adviseren wij je om medische oorzaken door je dierenarts uit te laten sluiten.

Mijn hond eet steeds vaker poep…

Aangezien er tegenwoordig goede voedingen verkrijgbaar zijn, komt een hond niet snel voedingsstoffen tekort. Toch kan de opname van voeding verstoord zijn, bijvoorbeeld door de methode van voeren, het geven van extraatjes of het type voeding, waardoor de hond ‘van de straat’ gaat eten. Na verloop van tijd gaat de hond het eten van poep lekker vinden en herhaalt hij dit gedrag steeds vaker. Als je hond eenmaal heeft ontdekt dat het eten van ontlasting lekker is en bovendien onze aandacht oplevert, ook al is dat dan in negatieve zin, wordt het voor hem al snel zelfbelonend gedrag. De meeste eigenaren laten het niet toe dat hun hond ontlasting eet en zijn vaak snel geneigd te straffen voor dit gedrag. In de ogen van een hond levert dit een concurrentiestrijd op, waardoor hij de ontlasting (nog) snel(er) zal opeten. Straffen heeft daarom geen zin en werkt eerder averechts. Je hond eet poep. Dat klopt. Laten we samen gaan zoeken naar een passende oplossing. 

Oplossing als je hond zijn eigen ontlasting eet

We krijgen vaak de vraag of er een middel is dat helpt tegen het eten van de eigen ontlasting van je hond. Om het gedrag als het ware weer uit het systeem van de hond te krijgen, geven wij een trainingsadvies in combinatie met een voedingsadvies, aangezien dus ook de voeding van invloed kan zijn op dit gedrag.

  • Wij adviseren over te stappen op een voeding hoger in eiwit. Dit kan ook worden bewerkstelligd door een deel van de voeding te vervangen met blikvoeding of vers vlees. 

Straffen maakt het poep eten vaak alleen maar interessanter!

Gedragsbegeleiding als je hond stront eet

Zoals aangegeven kan het door een verstoring ontstane eten van ontlasting uiteindelijk een gedragsprobleem worden, vooral door het zelfbelonende karakter. Als je hond het eten van ontlasting lekker is gaan vinden, is het niet gemakkelijk om dit af te leren. Het veranderen van dit gedrag vraagt veel van jou als eigenaar. Het is belangrijk dat je consequent te werk gaat en het vergt veel van je geduld en inzet. We gaan het vervelende gedrag niet zozeer afleren, maar ombouwen naar wandelen met (meer) aandacht. Vaak gaan zowel baas als hond tijdens het uitlaten ieder hun eigen gang en op in hun eigen wereld: de hond met zijn neus aan de grond, de baas genietend van de omgeving, bellend of gewoon in gedachten. Er is dan weinig of geen binding met de hond en daarin zit nu net de truc om het ongewenste gedrag van ontlasting eten aan te pakken.

Een ander ritueel

We gaan het uitlaatritueel aanpassen: je gaat echt samen met je hond wandelen, waarbij de hond jou aandacht geeft omdat hij daar een geweldige beloning voor krijgt in de vorm van iets heel lekkers of samen even spelen, bijvoorbeeld met een touw. Een hond eet poep namelijk vaak met de achterliggende gedachte dat hij zich verveelt. Zorg dat je dit speeltje dan alleen tijdens het wandelen gebruikt, zodat het voor de hond interessant blijft. Kies bovendien voor een speeltje dat jullie samen verbindt, een touw is heel geschikt omdat zowel jij als de hond dit kunnen vasthouden, waardoor er interactie ontstaat. Zodra de hond doorheeft dat naar jou kijken een beloning oplevert en deze manier van wandelen met aandacht ontzettend leuk is, is de kans groot dat hij zijn focus verlegt en dat zijn interesse voor poep afneemt. Het is wel essentieel dat jij alert bent en blijft. Probeer, hoewel het soms moeilijk te voorkomen is omdat honden erg snel zijn, er echt voor te zorgen dat je hond de komende weken geen ontlasting kan eten.

Mijn hond eet poep. Nou, dít is pas echt lekker!

Zorg als je met voer gaat trainen voor een ware traktatie, die voor de hond sterk ruikt en die je in heel kleine stukjes kunt geven, zoals de NatureCare worst of de Prins Train & Care Dog. De aandacht van de hond zal dan al op jou gericht zijn als je naar buiten gaat voor de wandeling, en je kunt hem voor die aandacht gaan belonen. Dat hoeft niet iedere keer, beloon af en toe, dat houdt je hond gretig en oplettend. Op deze manier loop je waarschijnlijk al diverse plaatsen met ontlasting voorbij zonder dat de hond daar erg in heeft, en dat is precies de bedoeling!

Opruimen van hondenpoep

Heel belangrijk bij het voorkomen van poep eten is: poep opruimen! Niet alleen op plaatsen waar dat moet, maar overal. Zo voorkom je ook nog eens mogelijke (worm)besmettingen én help je de omgeving netjes en schoon te houden. 

Meer hulp nodig?

Meer advies of aanvullende tips nodig? Het CareTeam van Prins helpt je graag verder. Samen kunnen we er voor zorgen dat jouw training resultaat heeft!

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!