Hond en baby: hoe goed ben jij voorbereid? Het is een van de mooiste momenten in je leven: de komst van een baby. Maar ook een van de spannendste. Want hoe zal je hond op je pasgeboren kindje reageren? Alles draait om een goede voorbereiding.

Het blijkt dat zwangere vrouwen vaak tot in de kleinste details de babykamer inrichten en een bevallingsplan opstellen en soms zelfs al een kindvriendelijke bungalow voor de eerste vakantie hebben gereserveerd, maar de voorbereiding van de hond op de komst van het kindje totaal over het hoofd zien. Dat terwijl veel aanstaande ouders zich toch zorgen maken over hoe hun hond op de baby zal reageren.

Leer situaties vooraf in te schatten bij je hond en baby

Het is de kunst te leren om van iedere situatie waarin je met je hond terecht kan komen vooraf in te schatten hoe er gehandeld moet worden. Wie en wat is er nodig om alles voor alle partijen fijn en veilig te laten verlopen? Heb je in het geval van een baby bijvoorbeeld al nagedacht over:

 • Waar de hond blijft en wie voor de hond zorgt tijdens en direct na de bevalling?
 • Hoe je je hond vast gaat wennen aan het lopen naast de kinderwagen, of aan babygehuil?
 • Hoe je de eerste introductie laat verlopen? Wie let dan op de hond, waar ga je zitten, wat wil je dat de hond dan graag doet?
 • Hoe je aan jouw hond kunt zien als hij iets, meer specifiek een baby in de buurt, een beetje of heel erg spannend vindt? Welke signalen geeft hij dan af?
 • Hoe je ervoor kunt zorgen dat de hond het babyspeelgoed met rust laat, en welke maatregelen kun je nemen om hond en baby uit elkaars vaarwater te houden, bijvoorbeeld het plaatsen van veiligheidshekjes?
 • Hoe je de hond met iets leuks of lekkers kunt bezighouden als jij even druk bent met de kleine?
 • Welke vaardigheden handig zijn om je hond te leren of extra te oefenen, zoals netjes meewandelen, rustig en ontspannen op zijn plek liggen of niet opspringen?

Hond en baby: genoeg om over na te denken!

Het is heel belangrijk om je goed voor te bereiden, tot in de kleine details. Maar omdat we verwachten dat een hond zich moeiteloos perfect aan iedere situatie aanpast, doen we dat vaak niet. Door de komst van een baby komt echter ook de wereld van je hond even op zijn kop te staan. Maar met de juiste voorbereiding kun je ervoor zorgen dat deze gebeurtenis ook voor hem een mooi moment in zijn leven wordt.

Kom tijdig in actie

Waar je kun vast al aan gaan werken tijdens de zwangerschap? En hoe regisseer je de allereerste ontmoeting? Zorg dat je mogelijke risicosituaties goed in beeld hebt en dat je goed bent voorbereid op hoe je wil dat de situatie na de geboorte zal zijn. Kom echt tijdig in actie, want met een huilende baby op je arm, gierende hormonen door je lijf en een huis vol met kraamvisite is het erg lastig om je hond te trainen.

Honden ‘voelen’ veel aan

Veel honden ‘voelen’ aan dat hun baasje zwanger is. Sommige honden worden hierdoor rusteloos, willen voortdurend bij je zijn of verliezen hun eetlust. Anderen worden feller en waakzamer, naar andere honden maar ook naar andere mensen en soms zelfs naar de partner van de zwangere vrouw. Daarbij spelen psychologische en hormonale factoren een grote rol. Zwangere vrouwen maken grote hormonale veranderingen door. Hun zweet en urine ruiken dan anders dan normaal, honden kunnen dat registreren en er op reageren.

Hond kennis laten maken met baby

Bijna alle hondeneigenaren presenteren de baby aan de hond met het gezichtje naar boven. De hond heeft dan volledige toegang tot het kwetsbare gezichtje. Een fijne tip: doe het andersom, dus bottoms up! Draai je baby om met de billetjes naar boven, zodat je hond rustig kan ruiken, maar het gezichtje veilig is. Door je baby met zijn buikje op je onderarm te leggen geef je de hond alle ruimte en word jij minder gespannen, en dat komt weer ten goede aan jouw hond.

Zo houd je het veilig voor je hond en baby

Of je nu zwanger bent of al kinderen hebt, of juist geen kinderen hebt maar wel een hond: voor álle hondeneigenaren is het belangrijk te ontdekken wat de risicosituaties voor hun hond zijn. Daarvoor heb je antwoorden nodig op de volgende vragen:

 • Wat is het karakter van mijn hond?
 • Wat is de geschiedenis van mijn hond in relatie tot kinderen?
 • Wat is het karakter van het kind?
 • Wat zijn mijn mogelijkheden als eigenaar?

Het wegnemen van risico’s levert je direct meer veiligheid op. Het geeft duidelijkheid, rust en voorspelbaarheid. Dat is heerlijk voor jezelf, de kinderen én je hond.

Hond en baby: Wij staan voor je klaar!

We begrijpen als geen ander dat het niet eenvoudig is, honden en kinderen samen opvoeden. Een hond en een pasgeboren baby kan helemaal een zeer bewerkelijke combinatie zijn. Daarom is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. We helpen je heel graag verder.

Hulp nodig bij de training van je hond?

Zo is het altijd fijn als er tijdens het trainen van je hond iemand met je mee kan kijken. Heb je hulp nodig bij het aanleren van bepaalde vaardigheden, bijvoorbeeld als voorbereiding op de komst van een baby? Via www.martingauskeurmerk.nl vind je dierprofessionals met verstand van zaken. Ze dragen het Martin Gaus Dierenwelzijnskeurmerk, wat betekent dat ze werken vanuit een positieve benadering, dierenwelzijn altijd voorop zetten en regelmatig bijscholen.

Advies en begeleiding voor jouw hond en baby

Ons Prins CareTeam kan je bovendien doorverwijzen naar professionals die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen en honden en je tijdens en na je zwangerschap op maat kunnen adviseren en begeleiden. En we hebben een mooi boekje voor je klaarliggen! In ‘Vriendjes voor het leven’ lees je hoe kinderen en honden samen veilig én gelukkig kunnen opgroeien.

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!