Grote kans dat jij er deze zomer even lekker tussenuit piept. Sommige mensen laten hun hond thuis, maar een aanzienlijk aantal Nederlanders neemt de hond mee op vakantie. Neem jij je hond mee op vakantie? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Denk aan de benodigde vaccinaties, maar houd ook in het achterhoofd dat je geliefde viervoeter niet overal naartoe kan. We hebben in dit artikel beschreven waar je op moet letten. Ook bespreken we voor populaire vakantiebestemmingen de precieze regels die er gelden. 

Vanaf wanneer mag je hond mee op vakantie?

Bedenk goed dat niet alle dieren mee mogen op reis. Honden jonger dan drie maanden zijn nog niet ingeënt omdat ze daar te jong voor zijn. Zij mogen dus ook niet mee op vakantie. Wel is het volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) in sommige landen mogelijk een hond jonger dan drie maanden eenmalig de grens te laten passeren. In die gevallen is vaak een medische verklaring nodig waaruit o.a. blijkt dat je viervoeter niet in contact is geweest met wilde dieren die besmet zijn met rabiës (hondsdolheid). 

Hond mee op vakantie? Dit zijn de benodigde medische maatregelen

De Rijksoverheid hanteert een aantal medische aandachtspunten als je je hond mee op vakantie neemt. Zo moet je viervoeter in elk geval te identificeren zijn. Sinds 3 juli 2011 is daarvoor alleen een chip toegestaan. Een hondentatoeage is alleen geldig als je kunt bewijzen dat deze voor 3 juli 2011 is gezet. Bovendien moet deze dan goed te zien zijn. Ook dien je een Europees hondenpaspoort mee te nemen als je vertrekt. Dat paspoort is bij je dierenarts te verkrijgen. Ook ben je verplicht je dier te hebben ingeënt tegen rabiës. Let op: het chippen van je hond moet gebeurd zijn vóór hij wordt ingeënt tegen rabiës (of op dezelfde dag).

Weet ook dat als je met meer dan vijf honden (per eigenaar, niet per vervoersmiddel) binnen Europa wilt reizen voor een tentoonstelling, wedstrijd, sport of training, je moet kunnen aantonen dat je niet met de dieren gaat handelen. Een inschrijvingsbewijs van zo'n tentoonstelling of wedstrijd bijvoorbeeld kan al volstaan. 

Aansprakelijkheidsverzekering

In veel Europese landen en regio's is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Is jouw dier verzekerd? Dat geldt dan vaak alleen voor medische kosten. Mogelijke schade die jouw hond aanricht, wordt niet altijd gedekt. Daarom is het van belang ook dat te checken bij de verzekering. 

Accommodaties - mag je hond mee op vakantie? 

Goed om te weten is dat je hond vrijwel op elke kampeervakantielocatie is toegestaan. Sommige locaties hebben zelfs speciale hondentoiletten, hondenzwembaden, mooie uitlaatroutes, delen poepzakjes uit of hebben andere faciliteiten speciaal voor jouw dier. Check altijd vooraf goed de website van jouw accommodatie (moet je hond bijvoorbeeld altijd aan de lijn of mag-ie los rondrennen?) én of je huisdier bijvoorbeeld mee mag naar dat leuke kasteeltje of fancy restaurant.

In hotels zijn honden niet altijd toegestaan, maar er bestaan gelukkig ook hondvriendelijke hotels. Bij twijfel raden we aan de accommodatie van tevoren te bellen over de regels met betrekking tot huisdieren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een reistas voor je hond

Of je nu op vakantie gaat of gewoon een dagje op pad, het is altijd verstandig om ook een reistas voor je hond te pakken. Wij maakten een lijst voor je van spulletjes die handig zijn om mee te nemen.

  • Honden mogen niet overal loslopen. Het is daarom handig om tijdens uitstapjes een uitrollijn mee te nemen, zodat de hond toch wat bewegingsvrijheid heeft. [link naar de verzamelpagina met flexi rollijnen] De dierenspeciaalzaak heeft op het gebied van riemen heel veel keus. Als je daar toch bent, kun je ook eens kijken naar een geschikt tuig waaraan je de hond in de auto kunt vastzetten. Dat is veel veiliger!
  • Waar je ook heengaat, neem voor je hond altijd voldoende drinkwater mee. In een thermosfles blijft water lekker koel. Er zijn speciale anti-mors waterbakken te koop met een brede rand, die erg praktisch zijn als je onderweg bent.
  • Neem wat geschikte snacks of, als je langer op pad gaat, voldoende voer voor je hond mee. Wist je dat onze NatureCare worsten ongeopend buiten de koeling houdbaar zijn? Dat is makkelijk meenemen!
  • Voor de hond is het prettig als hij tijdens uitstapjes zijn eigen ligplaats heeft, bijvoorbeeld een kleed. Helemaal ideaal is een eigen beachsheltertje voor de hond, zodat hij in de schaduw en uit de wind ligt. 
  • Om de hond vast te kunnen leggen is een het handig een pin mee te nemen, die je als een kurkentrekker de grond in draait.
  • Door het spelen met stokken kan de hond nare verwondingen in zijn bek oplopen. Het is beter om veilig buitenspeelgoed bij je te hebben. In de dierenspeciaalzaak vind je naast allerlei ballen ook lichtgewicht speeltjes die speciaal gemaakt zijn om in het water te gebruiken.
  • Stel een eigen EHBO-doos voor je viervoeter samen, of koop er eentje. Lees voor vertrek ook eens ons handige gratis EHBO-boekje.
  • Vooral in gebieden met veel groen heeft je hond een grote kans om teken op te lopen. Bij de dierenspeciaalzaak is een speciale tekentang verkrijgbaar waarmee je deze lastige beestjes snel en op de juiste wijze kunt verwijderen.
  • Wist je dat er ook voor honden slaapzakken bestaan? Handig voor als je naast een dagje ook een nachtje uit gaat. Reis en slaap lekker! 

Hond mee op vakantie? Een overzicht per land

Doe voordat je vertrekt goede research naar het land waar je heen gaat, want in bepaalde landen gelden specifieke regels voor het invoeren van huisdieren. Wij geven je een kort overzicht.

Frankrijk

Wil je op vakantie met hond naar Frankrijk? Dat mag alleen als hij ouder is dan drie maanden. Check? Neem dan zijn paspoort mee en zorg ervoor dat je trouwe viervoeter gechipt is. Een identificatietatoeage volstaat per juli 2011 helaas niet meer. En is je hond wel tegen rabiës ingeënt? Want ook dat wordt gecheckt bij de Franse grens. Let op: je viervoeter mag pas vanaf 21 dagen na inenting het land in. Daarbij is het goed om te weten dat honden in de meeste Franse nationale natuurparken überhaupt niet zijn toegestaan.

Verboden rassen
Voor de invoer van bepaalde vecht- en waakhonden bestaan in Frankrijk specifieke regels. Zo worden honden zonder inschrijving in een stamboek en afkomstig uit categorie 1 (honden die lijken op Pitbulls, kruisingen van de American Staffordshire Terriër, Boerbulls, kruisingen met de Mastiff, en Tosa-kruisingen) niet toegelaten op Frans grondgebied. Datzelfde geldt voor rassen uit categorie 2 (de American Staffordshire Terriër, Tosa, Rottweiler en kruisingen met Rottweilers).

Let op! Bovenstaande regels gelden ook voor doorreizen door Frankrijk! Meer informatie vind je op de website Nederland Wereldwijd.

Spanje

Ook voor reizen naar Spanje geldt dat je hond een EU-paspoort moet hebben, gechipt moet zijn en een rabiës-inenting moet hebben gehad. 

Verboden rassen
Net als in Frankrijk gelden er ook in Spanje speciale regels voor potentieel gevaarlijke honden. Rassen als de Rottweiler, Staffordshire Bull Terriër en American Staffordshire Terriër worden geweigerd. De complete lijst vind je hier, evenals een overzicht van kenmerken waardoor bepaalde honden in Spanje als gevaarlijk worden beschouwd.

Andere Europese landen

Voor Italië, Portugal, Duitsland, Tsjechië en andere populaire Europese bestemmingen gelden ongeveer dezelfde regels als hierboven genoemd. Zeker weten dat je niet bij de grens rechtsomkeert hoeft te maken? Raadpleeg dan de website van Nederland Wereldwijd (een initiatief van de Rijksoverheid) of LICG.nl.

Ga je de Europese grens over?

Raadpleeg dan LICG.nl of de website van het Landelijk Informatiecentrum van Gezelschapsdieren. Zo geldt in de VS ook dat inenting tegen rabiës verplicht is voor honden. Al vóór die inenting dient je trouwe viervoeter gechipt te zijn. En wil je met jouw trouwe viervoeter Down Under? Realiseer je dan goed dat je minstens 24 uur onderweg bent en vraag je om te beginnen goed af of je dat je dier wilt/kunt aandoen. Veel mensen ervaren de reis zelf namelijk al als pittig, dus dit geldt absoluut ook voor je hond. Neem je je hond toch mee? En is hij minimaal een half jaar oud (jongere honden worden niet toegelaten)? Weet dan dat hij zijn rabiës-inenting minimaal een jaar voor vertrek al gehad moet hebben en dat er minimaal vier weken na de prik een bloedtest op rabiëstiter gedaan moet worden (tussen 180 en 730 dagen voor vertrek). Ook moet je viervoeter bepaalde verplichte vaccinaties tegen ziekten en behandelingen tegen parasieten gehad hebben (zie deze link). In Australië zijn ze over het algemeen wat strenger dan in andere landen. Zo kennen ze een uitgebreide lijst van honden die niet zijn toegestaan.

Ook interessant

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!