Hondenpoep opruimen... Het schiet er soms bij  in. Stel je voor: je loopt als hondeneigenaar ’s ochtends vroeg met je viervoeter op straat en daar gebeurt het: je hond stopt abrupt, hurkt en legt een drol in het gras langs de kant van de weg. Midden in de woonwijk. Shit! Je kijkt om je heen. Het is nog vroeg. Niemand in de buurt, niemand die het zag. Ruim je op, of loop je door? Eigenlijk ligt die drol daar niet heel erg in de weg. Toch?

Heb je een hond?

Bovenstaande is dan best wel herkenbaar, hè? Ondanks alle goede voornemens en jaszakken vol opruimzakjes laten we de drollen van onze honden toch liever liggen. Simpelweg omdat het gewoon veel makkelijker is en opruimen ons niets oplevert, behalve dan een hoop gedoe met een vies geurend zakje en veel gezoek naar een afvalbak in de buurt. Laten liggen is véél makkelijker. Hup, snel doorlopen, twie-de-lie-die, doen alsof je neus bloedt en het is jouw probleem niet meer. Opruimen doen we pas als we denken dat het echt moet. 

Heb je geen hond?

Dan weet je nu een beetje hoe veel hondeneigenaren denken. Een drol laten liggen is makkelijker en opruimen doen we vaak pas als we weten dat we in de gaten worden gehouden. Van die kennis kun jij gebruik gaan maken! 

Actieplan

  • Zorg dat je altijd opruimzakjes klaar hebt liggen. Een paar van die kleurige rolletjes, bijvoorbeeld. Stop zo’n rolletje in je jaszak en leg er thuis eentje klaar bij de voordeur. Nee, klopt, we begrijpen dat je zelf misschien geen hond hebt, maar zorg tóch voor die zakjes!
  • Breng je buurt in kaart. Bekijk in jouw straat en wijk waar er hondenuitlaatplekken en afvalbakken zijn. Zorg dat je ongeveer weet hoe ver het vanuit verschillende standpunten naar die veldjes en bakken lopen is.
  • Oefen voor de spiegel in het trekken van vriendelijke gezichten en opgestoken duimen. Echt even doen! 

Zo, nu ben je klaar voor de opruimweigeraar!

Doen!

Zie je iemand die zijn hond laat ontlasten op een plek waar dat niet gewenst is en/of de drol van zijn hond niet opruimt?

  • Loop, vanuit huis of vanaf de plek waar je op dat moment bent, met je voor de spiegel geoefende vriendelijke gezicht naar de persoon toe en zeg, als je weet dat er uitlaatplekken in de buurt zijn: ‘Ach, wat vervelend dat uw hond het uitlaatveldje net niet heeft gehaald! Ik weet niet of u het weet, maar dat ligt honderd meter verderop om de hoek.’
  • Maakt de eigenaar geen aanstalten de drol op te ruimen, of zegt hij toevallig net geen zakje bij zich te hebben? Pak dan uit je jaszak je rolletje zakjes en zeg: ‘Zal ik u een zakje geven om deze drol op te kunnen ruimen? Ik heb er toevallig een paar bij me!’
  • Ruimt de eigenaar de drol op? Beloon hem dan! Dat kan als volgt: ‘Weet u wat? U mag van mij het hele rolletje wel houden, hoor! Heeft u meteen zakjes voor de volgende keer!’
  • Wijs, als je weet dat er afvalbakken in de buurt staan, meteen even behulpzaam naar de dichtstbijzijnde bak: ‘Als u hier even verder loopt, ziet u op nog geen twintig meter afstand bij de bushalte een bak staan!’
  • Steek vervolgens je voor de spiegel geoefende duim op: ‘Dank u wel! Fijn dat u helpt om de buurt schoon te houden!’

Nou, tegen zoveel vriendelijkheid en behulpzaamheid kun je als hondeneigenaar echt niet op. En stiekem voel je je ook meteen een klein beetje gewaarschuwd.

Mens, erger je niet!

Eigenlijk werkt baasjes trainen net zo als honden trainen: boos worden werkt averechts en vriendelijk belonen doet goed gedrag toenemen. Het is de toon die de muziek maakt. Een waarschuwingsbordje met een drol en de tekst ‘verboden voor honden’ doet het veel minder dan een bordje met een drol en de tekst ‘Fijn dat u het even opruimt!’. Hang er een paar opruimzakjes bij en de boodschap komt nóg beter en fijner over. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat hondendrollen niet langer ergernis nummer één zijn!

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!