Halloween, tijd om lekker te spoken met je dier! Voor honden zijn er met dit hondenspeeltje allerlei leuke trainingsspelletjes mee te bedenken.

Nodig: witte en wat gekleurde fleecestof en een schaar.  Als je het spookje oogjes wilt geven, heb je een watervaste zwarte stift nodig.

Zo maak je het spookje

 • Knip een vierkant stuk witte fleece van ongeveer 30 x 30 centimeter. Je kunt het spookje naar wens natuurlijk ook iets groter of kleiner maken, het hondenspeeltje afgestemd op het formaat van je dier.
 • Leg in het midden van het vierkant een propje fleece, je kunt hiervoor restjes gebruiken. Dit is de hoofdvulling van je spookje.
 • Trek het vierkante stuk fleece over het propje heen en bind het zo ontstane ‘hoofdje’  van het spookje af door een los reepje fleece in een andere kleur een paar keer stevig rond het ‘nekje’ te wikkelen en daarna als een sjaaltje vast te knopen.
 • Geef het spookje naar wens oogjes of een gezichtje. Klaar!

Speltips voor je hond met dit hondenspeeltje

 • Spookje vangen. Gooi het spookje in een rustige boog naar je hond toe, zodanig dat hij het makkelijk kan vangen. Let op: het is niet de bedoeling dat de hond hierbij zulke rare sprongen maakt dat hij zichzelf kan blesseren! Zorg dat het spookje altijd voor je hond neerkomt, niet boven of achter hem. Kan je hond nog niet vangen? Leer hem dat dan door hem het spookje eerst vanuit je hand aan te geven, en houd het daarna boven zijn bek zodat hij het rustig kan aanpakken. 
 • Spookje zoeken. Verstop het spookje ergens in huis, in de tuin of buiten tijdens de wandeling: eerst nog een beetje zichtbaar, dan steeds wat moeilijker. Extra leuk: laat het sprookje buiten eens in de struiken ‘zweven’! Kan je hond zijn fleecevriendje dan weer vinden? En kan hij netjes even blijven wachten terwijl jij het spookje voor hem verstopt? Zo heb je meteen een mooie blijfoefening! Je kunt ook meerdere spookjes maken en verstoppen voor extra speurpret.
 • Spookje negeren. Gebruik het spookje voor een zelfbeheersingsoefening: gooi het spookje daarvoor in een lege emmer  terwijl de hond netjes moet blijven zitten. Dit kan vanuit verschillende posities, bijvoorbeeld met de hond naast je terwijl je het spookje in een emmer voor je gooit, met de emmer tussen jou en de hond in of, nog iets moeilijker, met de hond tussen jou en de emmer in, waarbij je het spookje over de hond heen in de emmer gooit. Blijft je hond netjes zitten? Dan mag hij het spookje op jouw signaal pakken om mee te spelen!

Extra leuk: laat het sprookje buiten eens in de struiken ‘zweven’!

 • Spookje, spookje. Een variant op het balletje, balletje-spel: spookje, spookje! Zet drie grote bloempotten neer op een rij en verstop onder één ervan het spookje. Kan je hond aangeven onder welke bloempot zijn spookje zit? Je kunt het spel moeilijker maken door meer bloempotten te gebruiken. Een uitdagend spel met dit honenspeeltje.
 • Spookje sorteren. Een leuk spel voor meerdere honden en mensen: gooi de spookjes van alle honden op een hoop (merk ze voor alle zekerheid door er met stift aan de binnenkant een naam of letter op te zetten). Stuur de honden vervolgens om de beurt met een ‘zoek’ naar de spookjesberg: weet iedere hond het spookje met zijn eigen geurtje eraan weer te vinden?

hondenspeeltje spookje

Let op!

Voordat je begint met ‘spoken’ met dit hondenspeeltje, zijn een paar dingen heel belangrijk om te weten:

 • Laat je hond uitsluitend onder toezicht met fleece speeltjes spelen, laat je dier nooit met een fleece speeltje alleen. Spelen met fleece doe je samen!
 • Voorkom dat je dier het speeltje kapot kan maken en/of er stukjes van kan inslikken.
 • Voorkom dat meerdere dieren tegelijk met het speeltje spelen, dat kan namelijk onbedoeld competitie en agressie oproepen.
 • Heb je vragen? Stel ze dan aan het Prins CareTeam!
Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!