Ben je op zoek naar een leuke hondensport? In het bos liggen de ideeën soms letterlijk voor het oprapen!

Ideeën voor boomgymnastiek:

  • Durft jouw hond op de stronk van een omgezaagde boom te gaan zitten?
  • Met zijn voorpoten op een boomstam te gaan staan?
  • Onder een grote tak door te kruipen?
  • Of over een op de grond liggende stam heen te lopen?

Helpen met hondensport

Je kunt je hond in het begin helpen en begeleiden met behulp van een brokje. Pas daarbij wel op dat de hond zich niet al te veel op het lekkers richt, want dan kan hij vergeten waar hij zijn poten neerzet en misstappen. 

Let op zijn staart

Let tijdens boomstambalans eens goed op de staart van je hond. Aan de (zwiep)bewegingen die de hond met zijn staart maakt, kun je zien of en hoeveel moeite het hem kost om zijn evenwicht te bewaren.

Zorg wel dat het veilig blijft!

Belangrijk voor een veilig honden parcour

Springen van en over bomen kan er spectaculair uitzien, maar zorg er wel altijd voor dat het veilig blijft. Controleer, voordat je de hond ergens op of af laat springen, altijd de omgeving op bijvoorbeeld scherpe uitsteeksels van afgebroken takken. Hoe rustiger je de hond over de stammen begeleidt, des te beter hij leert zijn lichaam te gebruiken en te beheersen.

Om de boom

Je kunt je hond ook leren om een boom heen te rennen. Eerst rustig, daarna steeds iets sneller voor een lekkere workout. Leid de hond eerst met behulp van je hand om een boom heen. Als de hond de beweging door heeft, kun je je hulp gaan afbouwen en een commando gaan geven: 'linksom!' Of: 'rechtsom!' Je kunt je hond vervolgens vanaf een steeds grotere afstand om de boom heen gaan sturen.

Doen!

Leer je hond bij deze actie-oefening zowel links- als rechtsom een boom te gaan. Leer en doe je het maar één kant op, dan belast hij zijn lichaam te eenzijdig.

Veel plezier samen in het bos! Heb je andere vragen over hoe je de actieve leefstijl van je hond het beste kunt begeleiden? Stel je vragen aan het Prins CareTeam. Zij helpen je graag met advies op maat. 

Ook interessant:

Annerike van het CareTeam

Vragen over je huisdier? Het CareTeam helpt je graag met gratis advies!